Cum a ajuns un român de rând să datoreze CEC Bank peste un milion de euro, fără să fi avut niciodată vreun contract cu banca respectivă. A fost „săpat” chiar de familie

Două surori angajate la agenția CEC Bank din Zlatna au fost implicate într-o delapidare masivă, sustrăgând peste 6,3 milioane de lei și 273.744 de euro din conturile a 325 de clienți într-o perioadă de peste 10 ani.
Mircea Filipescu
06 sept. 2024, 20:19
Cum a ajuns un român de rând să datoreze CEC Bank peste un milion de euro, fără să fi avut niciodată vreun contract cu banca respectivă. A fost

Elena Meteșan, una dintre cele două, a fost condamnată în 2018 la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru delapidare, cu un prejudiciu reținut de aproximativ un milion de euro. A fost eliberată condiționat, dar banca nu a reușit să recupereze o parte semnificativă din sumele delapidate.

Sora Elenei, Viorica, care a fost implicată în aceeași schemă de delapidare, nu a mai ajuns să fie judecată, decedând în 2020, în timpul desfășurării anchetei. După decesul acesteia, CEC Bank a inițiat în 2022 o acțiune civilă împotriva soțului ei, în încercarea de a recupera prejudiciul.

Cele două femei aveau mai multe modalități de a sustrage banii clienților. Uneori retrăgeau bani direct din conturi, iar în alte cazuri, nu mai depuneau sumele aduse de clienți la bancă. În plus, multe persoane mergeau la ele acasă, având încredere că acestea vor depune banii în conturi, însă acest lucru nu se întâmpla. Timp de peste un deceniu, cele două angajate au manevrat banii fără ca superiorii lor de la CEC Bank să suspecteze delapidarea în desfășurare. Sistemul s-a prăbușit după ce un client a descoperit că nu mai avea niciun leu în cont și a alertat autoritățile.

Conform anchetei, Elena Meteșan, în calitate de ofițer de cont, iniția ordinele de retragere în format electronic, iar Viorica, supervizorul ei, semna și ridica banii din casieria băncii. În urma acțiunilor lor, 188 de clienți au rămas fără economii în cazul Vioricăi, conform evidențelor. Banca a fost nevoită să restituie integral sumele pierdute de clienți, însă în mai mult de 100 de cazuri, a fost necesară intervenția instanțelor, întrucât clienții nu dețineau documente care să fie recunoscute de bancă.

Citeşte şi: Alfred Bulai, transportat de urgenţă la Spitalul Militar după ce a suferit un infarct

Unul dintre clienți, Traian Meteșan, fără legătură de rudenie cu fosta angajată, a relatat că a depus 200.000 de lei în 2001, dar a descoperit că în cont mai avea doar 89 de bani. „Eu am băgat bani la CEC în 2001. Am chitanța de deschidere de cont, plus încă cinci pe care le-am primit după aia. Mi-a mai dat un fel de chitanțe mai lungi pe care nu le mai am. Am pus 200.000 de lei și am mai găsit doar 89 de bani în cont. Am pus 100.000 și apoi încă 100.000 de lei. Mi-a dat 100.000 pe care am actele, după care mi-a mai dat 20.000. I-am zis să-mi dea pe toți, dar nu am mai primit nimic”, a declarat acesta. În urma procesului, a obținut suma de 100.000 de lei.

După doi ani de proces, magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au decis că soțul Vioricăi trebuie să răspundă civil pentru prejudiciul cauzat de aceasta. Instanța a argumentat că obligația de reparare a prejudiciului se transmite moștenitorilor în temeiul succesiunii, chiar dacă procesul penal a încetat din cauza decesului. „Este posibilă constatarea retroactivă a îndeplinirii condițiilor răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie a defunctei, fostă angajată a reclamantei CEC Bank, chiar dacă între timp aceasta a decedat”, se arată în hotărârea din 10 iulie 2024.

Recuperarea prejudiciului se va face însă „în limita activului succesoral”, ceea ce va restrânge capacitatea băncii de a recupera integral sumele delapidate.

Citeşte şi: Întoarcerea lui Dan Diaconescu în televiziune, amânată de justiţie. Ce decizie de ultimă oră a luat instanţa

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Cele cinci zodii care s-au născut cu stea în frunte. Norocul e al lor, le este sortit să se îmbogățească
Capital.ro
România e în lacrimi. A murit marea campioană olimpică la gimnastică a țării
Playtech.ro
Ultima oră! Celebrul rapper a murit la 34 de ani. Fanii, în DOLIU!
DailyBusiness
Se dau BANI DE LA STAT! Intră pe card cel puţin 1.000 de euro
Adevarul
Orașul din România care „fierbe” după ce o gașcă de golani a snopit în bătaie un olimpic. Șeful Poliției face declarații revoltătoare
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Încă o escrocherie ne poate lăsa cu conturile goale. Metoda ingenioasă a hoților
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„Era lumina familiei” O fetiță de 6 ani a murit în mod tragic în timp ce se dădea în leagăn. Cum s-a produs tragedia
Capital.ro
Cutremur în TV. Demisie de răsunet la „Neatza cu Răzvan și Dani”. Marea vedetă a spus adio
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025
substantial.ro
Grindeanu anunță deschiderea unui nou tronson pe autostrada A1 Sibiu – Pitești
MediaFlux
SE DAU BANI pentru activități casnice. Ce reguli trebuie respectate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...