Cum a apărut muzica mariachi?

Unul dintre modurile prin care Mexicul este cunoscut în lume este genul muzical mariachi. Cel mai adesea, oamenii se gândesc la Mexic ca fiind țara cu plaje superbe, tequila, dar și cu mariachi. Această muzică a ajuns în toate colțurile lumii și reprezintă unul dintre simbolurile Mexicului.
Alina Costache
13 dec. 2022, 22:30
Cum a apărut muzica mariachi?
Un grup de mariachi

Melodiile interpretate de mariachi sunt de mai multe feluri: balade, polkas și valsuri, dar în același timp sunt și din genuri mai puțin cunoscute ca pasodobles, danzones, joropos, ranchera și corridos. În general, muzica interpretată de mariachi este despre dragoste, trădare, moarte, politică, eroi revoluționari și viața din zonele rurale.

Unde poate fi ascultată muzica mariachi?

Muzica mariachi este mai puțin răspândită în Europa, însă în țări ca Spania, unde se află o comunitate importantă mexicană, au loc concerte din când în când. În schimb, muzica mariachilor poate fi auzită mai des în Mexic și în țările vecine, în special în statul american Texas.

Acest gen muzical este întâlnit adesea și în filme, seriale dar și jocuri. Concret, serialul Narcos: Mexico, unul dintre cele mai cunoscute despre Netflix, a avut numeroase melodii interpretate de mariachi pe coloana sonoră. Alte filme cu muzică mariachi sunt Desperado (1995) și From Dusk Till Dawn (1996).

Iar muzica mariachilor poate fi ascultată și în jocuri de la cazino. Un exemplu este jocul 5 Mariachis, pe care compania Habanero a inclus o coloană sonoră foarte apreciată de utilizatori. Sunt melodii tradiționale interpretate de mariachi, care îi transpun direct în atmosfera Mexicului, din moment ce ca simboluri întâlnim Ardei iute, Cactus, Tequila și o Chitară.

Istoria mariachilor nu este clară

Nu se știe cu exactitate când și cine a inventat muzica mariachi, existând mai multe teorii. Spre exemplu, unii istorici susțin că denumirea provine de la numele lemnului folosit la realizarea suprafeței pe care se dansa. Pe de altă parte, o altă teorie arată faptul că denumirea a fost dată pornind de la numele indigen al unui copac.

Pentru mult timp s-a crezut că denumirea ar avea legătură cu cuvântul francez „mariage”, din moment ce francezii au invadat Mexicul în anii 1860. Aceasta a fost demontată însă după descoperirea unor documente care au demonstrat că muzica exista și înainte. Părerea generală este că muzica mariachilor a apărut la începutul anilor 1800.

Mariachi sunt cunoscuți pentru costumele pe care le poartă, care au denumirea charro. Un charro este un cowboy din statul mexican Jalisco, în care muzica mariachilor a fost foarte populară. Costumul de mariachi este format în general din sacou cu broderii spectaculoase, o cravată de argint, pantaloni, cizme scurte și sombrero. Sacourile au ca decor butoni de argint sau aur ori alte modele brodate. Fostul președinte al Mexicului, Profirio Diaz (1884-1911) a fost unul dintre marii susținători ai mariachilor și a insistat pentru că aceștia să aibă costume spectaculoase. Muzica mariachilor se află din 2011 și pe lista UNESCO, făcând parte din patrimoniul cultural al Mexicului având în vedere că este cunoscută la nivel internațional.

Printre cele mai cunoscute melodii ale mariachilor regăsim El Rey (Vincente Fernandez), Como Quien Pierde una Estrella (Alejandro Fernandez), Si Nos Dejan (Luis Miguel), Por Que Me Haces Llorar (Juan Gabriel), Mexico Lindo Y Querido (Vicente Fernandez), Matalas (Alejandro Fernandez), La Bikina (Luis Miguel) și Motivos (Vicente Fernandez).

DailyBusiness
GRATIS de la bancă! Se oferă până pe 15 octombrie
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Smiley a rămas surprins de nepoata lui Adi de la Vâlcea, la Vocea României: „Mamă, ce apariţie!”
Fanatik.ro
Cele două ingrediente naturale care te scapă de molii. Sunt extrem de eficiente și acționează într-un timp scurt
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Nu-l vom uita niciodată! A fost un etalon
Playtech.ro
ȘOC! Octavian Bellu a ajuns de nerecunoscut. NU mai arată AȘA cum îl știai, e schimbat TOTAL
DailyBusiness
VINE IARNA în România! ANM anunță scăderi bruște de temperaturi
Adevarul
Partea nevăzută a vieții unor români din Suedia. „A început să arunce obiecte după noi și să ne spună să plecăm în țara noastră”
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Vreme tot mai rea în România. Unde va fi haos
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
kanald.ro
Pe ce dată sunt virate alocațiile pe card în luna octombrie 2024?
Cancan.ro
Cod galben de ninsori în România după ciclonul Ashley! Zonele unde lapovița și vântul puternic își fac apariția
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un actor legendă. Toți românii l-am iubit. Memoria sa va fi prețuită pentru totdeauna
StirileBZI
Ce conține apa îmbuteliată din magazine: S-a aflat adevărul!
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
stirilekanald.ro
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea...
substantial.ro
Mark Rutte preia conducerea NATO, confruntat cu provocări majore
MediaFlux
EXTREMA DREAPTĂ a AJUNS la PUTERE! ȘOC TOTAL! Și România este AFECTATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara cu drumuri ca ale României, dar cu de patru ori mai puține accidente. Metoda prin care a reușit să prevină tragediile rutiere