1 Mai este zi liberă legală în România, ca în majoritatea țărilor din Europa. Oamenii profită de această zi și, de obicei, pleacă la mare, la munte sau se întâlnesc cu grupul de prieteni, cu colegii sau familia la cineva acasă sau în oraș.
Totul a pornit de la o mișcare a sindicaliștilor din Chicago, care au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la opt ore, pe 1 mai 1886. Membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii) au ieșit în stradă și au cerut să fie introdusă o rezoluție care stipula „8 ore să constituie ziua legală de muncă”.
Au fost aproximativ 90 de mii de oameni care au ieșit în acea zi pe străzile din Chicago, iar din aceștia 40 de mii erau în grevă. Manifestațiile s-au întins pe câteva zile, iar protestatarii au început să iasă în stradă în număr tot mai mare. Câteva zile mai târziu, pe data de 3 mai, au intervenit forțele de ordine, iar patru muncitori au fost uciși atunci și mai mulți au fost răniți.
În acea seară a mai fost organizată o demonstrație în Piața Haymarket din Chicago. O bombă a fost aruncată spre poliție și în acea seară 66 de oameni ai legii au fost răniți. Șapte dintre ei au murit în acea seară. Oamenii legii au ripostat cu focuri de armă, rănind în jur de 200 de persoane, dintre care mai multe au decedat.
În urma incidentului au fost judecați opt protestatari. Mai multe asociații muncitorești din țări precum Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat bani pentru apărarea lor.
Mișcarea sindicaliștilor a devenit mondială. Greva de la Chicago și din toată America a dus la reducerea numărului de ore muncite la opt ore. Mai târziu cu doi ani, social – democrații afiliați la așa–numita Internațională a ll–a au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor. Ulterior, pe 1 mai au avut loc în fiecare an demonstrații în SUA, în majoritatea țărilor din Europa, Chile, Peru și Cuba. După 1904, Federația Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Labor Day („Ziua Muncii”) anual, în prima zi de luni a lui septembrie.
1 Mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită în România, prima dată, în 1890, pe vremea lui Carol I. A devenit sărbătoare națională în perioada comunismului, atunci erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. În perioada de după căderea comunismului, românii și-au luat rămas bun de la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber.
În prezent, ziua de 1 Mai este zi liberă la noi, iar românii aleg fie să meargă la mare, la munte, la grătar cu pritenii, la picnic sau să petreacă alături de familie.
Citește și Prognoza meteo. Lapoviţă şi ninsoare de Paşte 2022. Ce ne aşteaptă de 1 Mai