Cu toate că, teoretic, operaţiunile de ascultare se desfăşoară în centrala operatorului, fără perturbarea serviciilor, Monica Tatoiu şi-a dat seama că e urmărită chiar în timpul unei vacanţe în străinătate, scrie ziarulring.ro. Mai exact, ea a observat că i s-a epuizat tot traficul de date inclus în abonament, chiar dacă nu a folosit aproape deloc internetul pe durata sejurului. Mai mult, a fost nevoită să achite din propriul buzunar costurile suplimentare pe care nu şi le explică altfel.
Să mă asculte, dar legal!
Nu e însă prima tentativă de „interceptare”, susţine fosta femeie de afaceri. „Mi-au distrus telefonul ăştia de tot vor să mă asculte şi eu nu-i las… Nu-mi schimb numărul de telefon, pentru că n-am nicio problemă, să mă asculte în continuare, dar să o facă legal! Am dus aparatul la reparat, iar cel pe care îl folosesc acum e unul mai vechi. Am surprins următorul lucru: mi-au scos (date – n.r.) din telefon… Soţul meu i-a dat în judecată acum, cum a dat şi banca ING, toate multinaţionalele acestea ar trebui scuturate”, ne-a mărturisit Monica Tatoiu.
Citeşte şi Monica Tatoiu, la un pas de divorţ: „Soţul mi-a spus că pleacă de acasă”
Şi-a descărcat nervii la Serviciul Clienţi
Întrebată cum a descoperit grozăvia, Monica Tatoiu a explicat: „Eu şi bărbatul meu avem un contract de roaming foarte mare (cu mult trafic de date inclus – n.r.) pentru că noi călătorim mult în Europa. Cu 48 de ore înainte de finalizarea lunii, mai avea jumătate din traficul inclus, el stând mai mult pe telefon decât mine, în timp ce eu epuizasem tot traficul de date inclus. Şi el a descoperit că cineva a montat ceva (un soft – n.r.) care îmi scoate noaptea din telefon poze, mesaje, numere de telefon, totul. Şi ăştia (cei de la compania de telefonie mobilă – n.r.) nu vor să recunoască… Nu vă pot spune ce a fost la urechile fetelor ălora de la Serviciul Clienţi!”.
Specialiştii susţin ipoteza interceptării ilegale
Directorul Companiei de Anchete şi Filaj, Mihai Belu, admite că teoria Monicăi Tatoiu este posibilă. „Dacă cineva observă un comportament anormal al telefonului mobil, cum ar fi consumul exagerat de date într-un timp foarte scurt, e posibil ca telefonul să fie interceptat. Este o variantă, însă nu şi o certitudine. Pot fi la fel de bine şi diverse programe instalate în smartphone care să epuizeze traficul de date foarte repede”, susţine specialistul.
Cum funcţionează roamingul
Potrivit schemelor tehnice publice, roamingul înseamnă direcţionarea apelurilor şi a traficului de date cu ajutorul unei reţele-gazdă din străinătate către reţeaua proprie din ţară. Astfel, apelul şi traficul de date efectuate în roaming doar tranzitează reţeaua mobilă străină către centrala operatorului din ţară, de unde se efectuează în final apelul şi transferul de date. 20 de euro costă opţiunea de date de 500 MB pentru roaming în UE, Elveţia şi Republica Moldova.