Cum a devenit România campioana Europei la scumpirile din energie. Economistul Adrian Negrescu: „O decizie cinică, un artificiu din pix” / 90% dintre bucureșteni, loviți în plin de inflația explozivă | EXCLUSIV

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de CURS, 90% dintre bucureștenii intervievați s-au declarat „afectați" și „foarte afectați" de inflația explozivă. Foarte important de menționat, totul în contextul în care România a avut cea mai mare creștere de prețuri la energie electrică din Europa și a doua cea mai mare creștere a prețului la gaze; creșteri controversate, având în vedere faptul că țara noastră importă puțină energie.
Andi Miron
02 mai 2023, 15:17
Cum a devenit România campioana Europei la scumpirile din energie. Economistul Adrian Negrescu: „O decizie cinică, un artificiu din pix

Românii, cei mai săraci cetățeni din Uniunea Europeană, resimt mult mai puternic inflația explozivă față de restul blocului comunitar. Prețurile alimentelor de bază au crescut cu 60% în medie, față de acum doi ani de zile, iar inflația oficială declarată de INS e cea mai mare din UE, oscilând între 15-16%.

Inclusiv în București, unde este cel mai ridicat nivel de trai din România, creșterile de prețuri se simt puternic în rândul populației. 89% dintre locuitorii intervievați se declară afectați și foarte afectați de creșterea prețurilor, potrivit unui sondaj CURS.

  • Rezultatele arată în felul următor: 54% – foarte afectați, 35% afectați, 7% puțin afectați, 1% foarte puțin/deloc afectați, 3% nu știu/nu răspund.
  • 90% dintre respondenți se așteaptă ca în continuare să existe creșteri substanțiale de prețuri.
  • 61% dintre respondenți sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție greșită în Capitală, iar 68% cred că lucrurile merg mai degrabă într-o direcție greșită în România.

Sondajul a fost efectuat în perioada 19-28 aprilie, pe un eșantion de 1.012 respondenți, de peste 18 ani.

 

România, ultima din UE la nivelul de trai, prima la scumpiri

 

De ce au crescut prețurile în energie? Guvernul României nu a reușit să vină cu explicații convingătoare, până acum.

Deși țara noastră este în mică măsură dependentă de importurile de energie, fiind un producător recunoscut, iar populația țării noastre e cea mai săracă din UE, au fost înregistrate creșteri de prețuri imense, cu mult peste media blocului comunitar, în ultimii doi ani.

Acest lucru, la care s-a adăugat efectul psihologic, a provocat un efect de domino, majorări consistente la prețurile produselor și  serviciilor.

Potrivit unei analize Profit.ro, România a avut cea mai mare creștere a prețului la electricitate și a doua mare creștere a prețului la gaze în a doua jumătate a anului trecut, comparativ cu al doilea semestru din 2021.

„În a doua jumătate a anului 2022, prețurile medii ale energiei electrice pentru consumatorii casnici din UE au continuat să înregistreze o creștere puternică în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 23,5 euro/100 kWh la 28,4 euro/100 kWh. Prețurile medii la gaze au crescut, de asemenea, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 7,8 euro/100 kWh la 11,4 euro/100 kWh în a doua jumătate a anului 2022. Aceste prețuri sunt cele mai ridicate din evidențele Eurostat”, remarcă jurnaliștii citați, care subliniază faptul că majorarea brutală a prețurilor a început înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

 

Cât de mult s-au scumpit curentul electric și gazele în România. Cifrele care stârnesc noi suspiciuni

 

Prețurile la energia electrică pentru gospodării au crescut în toate statele membre ale UE. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%), în timp ce cele mai mici au fost înregistrate în Luxemburg (+3%), Austria și Germania (ambele +4%), precum și în Polonia și Bulgaria (ambele +5%).

Între a doua jumătate a anului 2021 și a doua jumătate a anului 2022, prețul gazelor a crescut în toate cele 27 de țări ale UE. Prețul gazelor (în monede naționale) a crescut cel mai mult în Cehia (+231%), România (+165%), Letonia (+157%), Lituania (+112%) și Belgia (+102%). Au existat doar două creșteri sub 20%: Croația (+14%) și Slovacia (18%).

 

Creșterile exorbitante de prețuri la curent și gaze, explicate de către economistul Adrian Negrescu: „Autoritățile au preferat să sacrifice oamenii și firmele”

 

 

Economistul economic Adrian Negrescu a explicat pentru RomâniaTV.net ce se află, de fapt, în spatele majorărilor intempestive și violente. Potrivit expertului, Guvernul PSD + PNL a preferat varianta cea mai simplă: în loc să culeagă roadele unor investiții inteligente, în loc să reducă din aparatul bugetar supradimensionat, respectiv să reducă din cheltuielile care nu sunt necesare, a preferat să crească din pix prețurile energiei, indispensabile pentru populație.

Practic, un fel de tăiere de pensii salarii și pensii, o introducere de noi taxe și impozite, dar „pe ocolite”. Impactul, același: scăderea nivelului de trai al populației – persoane fizice și IMM-uri.

Pe scurt, inflația a fost provocată de Guvern:

„Statul român s-a folosit de prețurile la energie pentru a-și salva bugetul. A forțat creșterea prețurilor la producătorii de energie și gaze pentru a determina un val de inflație menit să-i aducă mai mulți bani din taxe și impozite. A fost o decizie cinică, un artificiu din pix. Autoritățile s-au bătut cu pumnul în piept că n-au crescut taxele însă, de fapt, au scos mai mult de la populație și firme prin mama tuturor taxelor, prin inflație.

A fost o decizie pur politică pentru că, dincolo de fluctuațiile de preț din piețele internaționale, noi ne asigurăm 90% din consum din energie și gaze din producția internă, realizată cu firme de stat.

Altfel spus, ne-am crescut singuri prețurile când puteam să adoptăm o politică protecționistă, care să conserve puterea de cumpărare a oamenilor și să susțină competitivitatea economică a firmelor românești.

Autoritățile au preferat, însă, să sacrifice oamenii și firmele, să le ia mai mulți bani în loc să strângă cureaua, să reducă cheltuielile bugetare, să facă reforme.

Nu a existat și nu există nici în prezent niciun fundament economic pentru prețurile practicate la energie și gaze în România altul decât cel reprezentat de interesul cinic al statului obez.

În mod paradoxal, în timp ce în restul țărilor civilizate prețurile au scăzut iar energia și gazele nu mai alimentează inflația, la noi prețurile sunt menținute în continuare artificial la un nivel ridicat, cu scopul de a salva bugetul de stat.
E o politică distructivă, o strategie păguboasă pentru noi toți, mai puțin pentru statul român”, a declarat Negrescu, pentru RomâniaTV.net.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai