Încă din septembrie anul trecut, preşedintele PSD Victor Ponta anunţa ca posibilă o revenire UNPR-iştilor la partidul-mamă, mai ales că o parte dintre oamenii lui Gabriel Oprea au fost aleşi pe locuri ce reveneau PSD în cadrul listelor Uniunii Social-Democrate.
Iniţial, fuziunea era programată să aibă loc la Congresul PSD din primăvară, la care a fost reales Victor Ponta ca preşedinte, însă pe parcurs au apărut dificultăţile. Dacă reconcilierea cu Gabriel Oprea şi reluarea colaborării cu liderii centrali ai UNPR a decurs relativ uşor, în teritoriu lucrurile s-au dovedit mai complicate datorită adversităţilor acumulate în perioada cât Uniunea a fost aliat la guvernare al PDL.
Cel mai dur conflict a fost cel de la Neamţ, unde preşedintele Consiliului Judeţean, Culiţă Tărâţă (UNPR) a pus condiţia să devină viitorul preşedinte al PSD Neamţ. Potrivit unor surse din PSD, şi în alte judeţe lideri locali ai UNPR ar fi cerut mai mult decât li se cuvenea, fapt ce a reactivat resentimente mai vechi ale pesediştilor. „Nu prea mai pot ei să pună condiţii, că am fi câştigat cam peste tot şi fără ei. Pe altă parte, mai au şi ei dreptate pentru că ştiu judeţe unde oamenii noştri nici nu au vrut să audă de UNPR şi au făcut tot felul de probleme fără să fie nevoie”, a declarat un lider social-democrat.
Ocupaţi cu netezirea asperităţilor din teritoriu, liderii centrali ai celor două partide s-au văzut nevoiţi să accepte ideea că fuziunea la Congresul PSD nu mai este posibilă şi că trebuie amânată, dar amânarea nu a făcut decât să exacerbeze tensiunile.
Conform înţelegerii dintre Ponta şi Oprea, UNPR urma să primească două posturi de vicepreşedinte la nivel naţional, rezervate pentru preşedintele Uniunii şi pentru primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. Însă acelaşi Tărâţă a sabotat înţelegerea, fiind acum hotărât să devină al treilea vicepreşedinte al PSD provenit din UNPR. „Tărâţă a încălcat toate înţelegerile la care s-a căzut de acord. O zi spunea într-un fel, apoi se răzgândea”, a declarat un alt pesedist.
Medierea de la centru a eşuat de fiecare dată ajungându-se practic în punctul în care Tărâţă se baza pe voturile PDL din Consiliul Judeţean împotriva PSD.
Vrând-nevrând, conducerea centrală a UNPR a încercat să negocieze un al treilea post de vice naţional al PSD pentru influentul preşedinte al CJ Neamţ, însă s-a izbit de refuzul categoric al PSD, concomitent cu reacţii din ce în ce mai iritate din teritoriu ale social-democraţilor.
Confruntaţi cu escaladarea animozităţilor locale, Ponta şi Oprea ar fi fost nevoiţi să renunţe la gândul fuziunii pentru ca Alianţa de Centru-Stânga să rămână funcţională în forma în care este acum, mai ales că diferende majore între liderii centrali ai celor două partide nu au existat.
„PSD este un partid prea mare, care nu are vreun avantaj deosebit dacă se uneşte cu noi, iar UNPR funcţionăm mult mai bine ca un partid de ajutor de centru stânga dacă rămânem separaţi de PSD”, declara senatorul UNPR Şerban Mihăilescu la sfârşitul lunii mai.