Următoarea fază a pandemiei de Covid ar putea depinde de Omicron, noua variantă a coronavirusului depistată în Africa de Sud, ale cărei origini și capacitate de răspândire sunt încă un mister pentru cercetătorii care o studiază. Cu îngrijorare deosebită, deoarece prezintă o serie de mutații noi și altele deja văzute în versiunile virale anterioare.
Tulio de Oliveira, directorul Centrului de Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, și-a dat seama că se întâmplă ceva, după ce tehnicienii de laborator, perplecşi, s-au trezit cu teste Covid pozitive, dar fără un element al din proteina Spike, un potențial semn de schimbare a virusului. El a vorbit marțea trecută pe marginea acestui subiect cu Alex Sigal, virusolog la Institutul African de Cercetare în Sănătate.
Oamenii de știință care au secvențiat genomul virusului au găsit mai mult de cincizeci de modificări în comparație cu tulpina originală. Joia trecută, profesorul de Oliveira i-a președintelui Africii de Sud vestea descoperirii acestei noi variante, cu caracteristici potențial îngrijorătoare şi, tot în aceeași zi, ministrul sănătății din Africa de Sud și oamenii de știință au anunțat public rezultatele.
Este încă prea devreme pentru a ști dacă Omicron provoacă infecţii mai grave sau provoacă simptome mai ușoare. Pacienții infectați în prezent cu această vor avea nevoie de zile sau săptămâni pentru a evalua rezultatele bolii și va dura timp pentru ca cercetătorii să înțeleagă semnificația mutațiilor acesteia. Chiar dacă Omicron nu este amenințarea de care mulți experți se tem, sosirea lui prefigurează o provocare potențial de lungă durată. „Vor fi mai multe litere grecești pe care va trebui să le învățăm” prevede pe Sigal.
Unele dintre mutațiile Omicron sunt asociate cu o transmisibilitate crescută a bolii, iar altele ar putea însemna, de asemenea, că noua variantă este mai capabilă să se sustragă apărării noastre imunitare și a răspunsurilor induse de vaccin. „Ceea ce este extrem de îngrijorător este acumularea atât de multe mutații„, a spus pentru Wall Street Journal, Theodora Hatziioannou, virusolog la Universitatea Rockefeller, care studiază modul în care variantele scapă de protecția anticorpilor.
Dr. Sigal, care lucrează într-un laborator de înaltă securitate din orașul Durban, din Africa de Sud, este unul dintre sutele de oameni de știință din întreaga lume care cultivă varianta Omicron pentru a testa performanțele acesteia față de mostrele de sânge de la persoanele vaccinate și vindecate. Disponibilitatea probelor de sânge de la foști pacienți și persoane vaccinate accelerează o parte din această activitate.
Citeşte şi Prima imagine tridimensională a Omicron. Noua tulpină are mult mai multe mutaţii decât Delta
Experimentele care utilizează viruși infecțioși sau care dezvăluie efectul mutațiilor unice asupra comportamentului virusului vor dura în continuare, dar cercetările care examinează interacțiunile dintre Omicron și anticorpi ar trebui să ofere câteva răspunsuri la întrebarea evaziunii imune în doar o săptămână, potrivit lui Vineet Menachery, virusolog la Universitatea Texas Medical Branch.