Carmen Iohannis, soția lui Klaus Iohannis, președintele în funcție al României, este profesoară de limba engleză la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu. În prima zi a anului școlar 2024 – 2025, atât ea, cât și președintele Iohannis au participat la deschiderea anului școlar, dar în locuri diferite.
Președintele Klaus Iohannis a mers la deschiderea noului an școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București și a spus, în discursul lui, că există banii necesari pentru a continua modernizarea școlilor.
„Văd astăzi, aici, elevi extrem de motivați, care, sub îndrumarea profesorilor dedicați din Colegiul „Mihai Viteazul”, se implică în cluburi de dezbateri, deprind abilități de leadership și fac voluntariat în scop caritabil, participă la cluburi de lectură și de radio, la programe de mobilitate europeană, sunt pasionați de astronomie, film, robotică sau sport”, a spus Iohannis în discursul său.
El spune că acest tip de inițiative sunt dovada deschiderii necesare în învățământul românesc, „pentru o educație care să-i pregătească în mod real pe tineri pentru provocările lumii în care vor deveni adulți”.
În schimb, soția sa, Carmen Iohannis, a mers la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, unde este profesoară de limba engleză și dirigintă la clasa a XI-a. Aceasta le-a transmis elevilor un mesaj odată cu reînceperea școlii.
„Mi-a fost dor de copii. A fost o zi plină de emoție și bucurie ca în fiecare început de an școlar și mă gândesc cu drag la toți elevii și părinții dințară, și bunicilor și le doresc tuturor un an bun și rezultate frumoase. Să auzi numai de bine”, a transmis Carmen Iohannis, conform oradesibiu.ro.
După revederea cu elevii, Carmen Iohannis a vorbit cu ei în limba engleză și a făcut fotografii cu elevii ei.
Carmen Iohannis va continua să predea și în anul școlar 2024 – 2025, deși ar putea să se retragă din activitate pentru că are vârsta legală de pensionare.
Citește și: An şcolar 2024-2025. Când au elevii următoarea vacanță şi când se dau examenele
Soția președintelui Klaus Iohannis, în vârstă de 64 de ani, s-ar fi putut retrage din activitatea didactică la finalul acestui an școlar.
„Având în vedere că doamna Iohannis nu împlinește vârsta de 65 ani până la data de 01 septembrie 2024, acesta și-a exprimat opținea de a ramâne în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, în perioada prevăzută de calendarul mobilității personalului didactic”, au anunțat reprezentanții ISJ Sibiu pentru Romania TV.
„Cadrele didactice titulare, femei, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (3) lit. a), precum şi cadrele didactice, femei, care au avut calitatea de personal didactic de predare titular, reîncadrate în funcţia de personal didactic de predare în anul şcolar 2023-2024 sub condiția suspendării pensiei pe durata reîncadrării, care nu împlinesc 65 de ani până la data de 1 septembrie 2024, pot opta, în scris, fie pentru menţinerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, conform prevederilor art. 229 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, fie pentru pensionarea începând cu data de 1 septembrie 2024”, se arată în Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2024-2025.
Anul școlar 2024-2025 a început luni, 9 septembrie și va fi organizat în cinci module, fiecare urmat de o vacanță.