Preşedintele Klaus Iohannis a încuviinţat începerea urmăririi penale pe numele lui Costel Alexe, fostul ministru al Mediului şi actual şef al CJ Iaşi, în urma cererii venite din partea procurorilor DNA, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Fostul ministru al Mediului Costel Alexe este acuzat de DNA că ar fi pretins şi primit 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 lei de la managerul unui combinat siderurgic ”în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme”, potrivit DNA.
Potrivit unor surse judiciare citate de G4media.ro, este vorba de combinatul siderurgic Galați. Companiei care operează combinatul siderurgic Galați, Liberty Galați, i-au fost alocate 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, cu o valoare de circa la 180 de milioane de euro.
Surse judiciare citate de stiripesurse.ro susţin că cele 22 de tone de produse din tablă (tablă zincată de gard, piloni de gard, materiale metalice) ar fi fost lăsate la societatea administrată de către soția fostului ministru Costel Alexe, aceasta fiind ruda pomenită de anchetatorii DNA în comunicatul oficial transmis luni.
La fel ca în cazul mai multor politicieni cercetaţi de DNA, şi Costel Alexe ar fi încercat să-şi pună la adăpost avere înainte de anchetarea lui de către procurorii DNA. Potrivit ziaruldeiasi.ro, Costel Alexe ar fi divorţat de soţia sa, Raluca, chiar săptămâna trecută.
Sursa citată scrie că averea lui Costel Alexe a cunoscut un „boom” important odată cu intrarea în „politica mare“ a liberalului, acum aproape 10 ani. În 2012, Costel Alexe declara că are în proprietate personală doar un apartament de 3 camere, în timp ce soţia lui avea un teren. După opt ani, Alexe deţine, alături de soţie, patru terenuri, trei apartamente şi peste 100.000 lei „la purtător“.
Sursa citată mai scris că Alexe mai are şi alte proprietăţi care nu sunt „la vedere“, fiind în patrimoniul unor firme controlate de familia fostului ministru al Mediului.
La campania electorală pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe a participat cu suma de 446.000 lei, iar cei mai mulţi bani au provenit din împrumuturi de la colegi de partid, fraţi sau cumnaţi (396.000 lei). Aceste fonduri vor fi recuperate de la stat.
Averea familiei lui Costel Alexe nu este deloc una mică. Cei doi fraţi ai săi, Florin şi Mihai, deţin mai multe firme, unele având sediul chiar pe proprietăţi ale şefului CJ, în timp ce sora lui Alexe, Adina, este căsătorită cu un dezvoltator imobiliar important lansat în ultimii ani în Miroslava, Alexandru Ionuţ Dura, mai scrie ziaruldeiasi.ro.
La bănci, Costel Alexe declară că mai are de restituit peste 82.000 euro şi aproape 100.000 lei, în urma diverselor credite contractate în perioada 2009 – 2019. La capitolul venituri, cel mai bun an al lui Alexe de până acum a fost anul 2019: a avut un venit mediu de aproape 12.000 lei/lună. În cei opt ani în care a fost deputat, Costel Alexe a încasat de la stat venituri nete totale de aproape 700.000 lei (fără a socoti şi sumele forfetare primite de parlamentari).
În ceea ce priveşte proprietăţile imobiliare, Costel Alexe şi soţia sa, Raluca, deţin terenuri în Rediu (800 mp), Bârnova (2 terenuri – 7.281 mp) şi Aroneanu (concesiune – 500 mp) şi trei apartamente în municipiul Iaşi. La Aroneanu, Alexe este vecin cu fraţii lui, în condiţiile în care şi aceştia au obţinut concesiuni de la Primăria condusă de liberalul Benone Moruzi, pentru construirea de case.
Costel Alexe este unic asociat la Domeniul Arca şi asociat la Gervic Impex SRL.
Prima firmă a fost înfiinţată în anul 2019 şi are sediul în Sculeni. Compania are ca obiect de activitate „activităţi suport pentru interpretare artistică (spectacole)“.
A doua companie a fost înfiinţată la mijlocul anilor 1990 de un cetăţean francez. Alexe spune, în ultima declaraţie de interese, că deţine 50% din părţile sociale ale firmei, schimbarea în acţionaratul companiei nefiind încă publicată în Monitorul Oficial. În schimb, intrarea lui Alexe în firmă a adus şi un nou administrator: Alexandru Ionuţ Dura (cumnatul său, soţul sorei Adina), cunoscut pentru afacerile imobiliare pe care derulează în special în comuna Miroslava, prin intermediul altor firme (Alliance Development Grup, Roca Home Concept, Acord Residence, Luxury RC sau ACD Grup). Dura a fost una dintre persoanele care l-au împrumutat pe Alexe cu bani pentru campania electorală.
Costel Alexe este implicat indirect şi în firma Corporex, companie deţinută de soţia sa. Prin intermediul acestei companii, familia Alexe a încercat, în 2018, înfiinţarea unei ferme zootehnice la Sculeni, unde compania are o proprietate imobiliară. În schimb, Corporex a avut unele contracte cu instituţii ale statului. De exemplu, în mai 2015, firma a încheiat două contracte cu Primăria Dumeşti în valoare totală de peste 180.000 lei. Nu în ultimul rând, fraţii şefului CJ Iaşi derulează, de asemenea, afaceri în domenii precum fabricarea de mobilă, cadastru şi producţie publicitară.