Cele mai multe documente despre activitatea Regelui Mihai, aproximativ 121, datează din perioada 1948 – 1949. În total, Familia Regală a fost filată şi interceptată de către Ceauşescu timp de 40 de ani.
Toate documentele adunate în acest timp au fost incluse în dosarul cu numărul 6069.
Mai mulţi agenţi ai Securităţii scriau despre Mihai că este cel mai sărac rege din exil. Securitatea îl bloca în foarte multe operaţiuni. Un blocaj pe care îl întâlnea foarte des ţinea de participarea acestuia la întâlnirile oficiale, deoarece nu putea susţine financiar protocolul.
Un fragment semnificativ dintr-o notă a Securităţii, din 8 ianuarie 1973, privind „situaţia actuală a lui Mihai de Hohenzollern”: „Este considerat ca fiind cel mai sărac dintre foștii regi, aflați în exil. Nu scrie și nu-și face nici un fel de publicitate. Iar presa străină îl prezintă ca fiind un element muncitor și modest cu evidente preocupări pentru mecanică, automobilism, turism și familie. Din ultimele date rezultă că nu se bucură de atenție din partea americanilor fapt pentru care organele specializate ale SUA îl supraveghează permanent, îi verifică toate relațiile și îi interceptează atât convorbirile telefonice cât și corespondența”, se arată în notele informative ale Securității.
Despre momentul plecării, Regele Mihai scria mai târziu: „Ieșeam dintr-un infern al tuturor ca să intru în unul rezervat numai mie”.
Tot ce făcea Regele în exil era transcris și transmis în țară sub forma unor telegrame cu limbaj cifrat. Pe parcursul a celor 42 de ani de supraveghere comunistă fostul monarh a avut trei nume conspirative Leon, Rex și Străinul. Doar în primele note informative din 1948 când Securitatea încă nu era constituită ca instituție, i se spunea simplu Mihai, sau fostul Rege al României.
Documentele din dosarul 6069 arată că după exil, Familia Regală ar fi locuit pentru o perioadă într-o casă închiriată din Elveţia, dar din lipsa banilor, au fost nevoiţi să se mute în Anglia. Acolo au închiriat o clădire veche nemobilată, dar cu o grădină imensă. Aici Regele Mihai I împreună cu Regina Ana hotărăsc să facă o fermă, scrie Antena3.
Securitatea făcea tot posibilul să împiedice eventualele întrunii ori ședințe de lucru între membrii exilului în diferite locuri din Europa ori America.
Singura modalitate prin care regele mai putea să-și facă vocea auzită în țara lui era la radio. Începând din 1948 a transmis mesajele sale la Europa Liberă. Le înregistra singur acasă, ajutat de Regina Ana. Iar românii îl ascultau pe furiș, cu urechea lipită de difuzor.