Cum a modificat Senatul legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, după ce a fost respinsă de Curtea Constituţională

Senatul României a votat marţi proiectul de lege prin care se acordă pensii speciale primarilor, după ce legea în forma ei iniţială fusese declarată neconstituţională de Curtea Constituţională. Senatorii din Comisia pentru constituţionalitate au adus o serie de amendamente, aprobate în plen, pentru a pune legea în acord cu decizia Curţii. RomaniaTV.net vă prezintă lista completă a senatorilor prezenţi la vot şi cum a votat fiecare.
Bogdan Păcurar
22 iun. 2016, 12:21
Cum a modificat Senatul legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, după ce a fost respinsă de Curtea Constituţională

Potrivit legii adoptate de Senat, aleșii locali vor primi pensii speciale după un mandat întreg. Nu vor beneficia de această pensie cei care au fost condamnați definitiv cu executare în exercitarea funcției de ales local, primar, viceprimar, președinte de consiliu județean și vicepreședinte de CJ. Nu se pot cumula pensia de ales local și cea de parlamentar. Această lege va intra în vigoare din ianuarie 2017, iar banii pentru pensiile aleșilor locali vor fi acordați de la bugetele locale.

Legea, în forma ei iniţială, a fost atacată la Curtea Constituţională, care a declarat-o neconstituţională: „Admite obiecția de neconstituționalitate formulată și constată că dispozițiile Legii pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali sunt neconstituționale”.

Principalele obiecţii ale judecătorilor constituţionali privesc lipsa de claritate, precizie și previzibilitate ale prevederilor legii, precum şi inegalităţi create între categoriile de aleşi.

„Având în vedere cele anterior expuse, Curtea constată că legea supusă controlului de constituționalitate încalcă art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condițiile de claritate, precizie și previzibilitate cu privire la natura juridică a „indemnizației pentru limită de vârstă”, sfera beneficiarilor săi și modul de stabilire și calcul al indemnizației. De asemenea, legea este contrară prevederilor constituționale cuprinse în art.16 alin.(1) și art.138 alin.(5), întrucât, pe de o parte, creează o inegalitate nepermisă de tratament juridic între aleșii locali, iar, pe de altă parte, stabilește cheltuieli bugetare fără stabilirea unei surse de finanțare reale, contrar cerințelor de certitudine și previzibilitate bugetară inerente conținutului normativ al textului constituțional antereferit”, au explicat judecătorii CCR.

Citeşte şi: Dragoş Pîslaru: Pensiile speciale erodează sistemul de pensii, să nu sărim pârleazul cu măsuri nesustenabile

Senatorii au votat totuşi legea pensiilor speciale pentrualeşi locali, nu înainte de a aduce amendamente textului iniţial, pentru a-l pune în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale. Amendamentele au fost discutate şi votate în unanimitate în Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Astfel, senatorii au introdus în lege o sursă clară de finanţare pentru aceste cheltuieli şi au amânat intrarea ei în vigoare, pentru ca fondurile necesare să poată bugetate. De asemenea, textul modificat prevede adoptarea de norme metodologice pentru aplicarea unitară a legii.

Citeşte şi: Senatul a aprobat pensiile speciale pentru aleşii locali. Cine poate să beneficieze de ele

Cum au votat senatorii

Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fostat votat marţi în Senat, cameră decizională. Potrivit datelor de pe site-ul Senatului, votul a fost covârşitor în favoarea legii, indiferent de culoarea politică.

Senatori Prezenţi: 110

Vot Pentru: 101

Vot Împotrivă: 1

Abţineri: 6

Nu au votat: 2

Votul pe grupări politice

Grupul Liberal Conservator: 11 pentru

Grupul PNL: 13 pentru, 1 împotrivă, 6 abţineri, 2 nu au votat

Grupul PSD: 55 pentru

Senatori fără apartenenţă: 6 pentru

Grupul UDMR: 5 pentru

Grupul UNPR: 11 pentru

Vedeţi AICI caseta completă a votului de marţi din Senat

Ce spun senatorii

Senatorul PSD Mihai Fifor, lider de grup, a declarat în exclusivitate pentru RomaniaTV.net că s-a ţinut cont de toate observaţiile Curţii Constituţionale, iar articolele de lege au fost modificate astfel încât să fie în acord cu decizia Curţii. 

„Considerentele Curţii au fost discutate şi textul reaşezat. Orice obserrvaţie a fostpusă în textul legii. Tehnic, juridic, lucrurile sunt în regulă”, a declarat Mihai Fifor pentru RomaniaTV.net.

La rândul său, senatorul PNL Mariana Câmpeanu a afirmat că observaţiile Curţii Constituţionale au fost discutate în comisii, dar rezultatul „a fost o nebuloasă şi pentru noi”.

Senatorul PNL, fost ministru al Muncii, a mai precizat grupul PNL analizează legea votată şi că, în ultimă instaţă, actul normativ va fi atacat din nou la Curtea Constituţională. 

„Suntem în analiză. O să studiem. O lege poate fi atacată oricând la Curtea Constituţională”, a mai spus Mariana Câmpeanu.

Votarea legii pensiilor speciale pentru aleşii locali, inclusiv de către senatori PNL, a atras reacţia copreşedintelui partidului, Alina Gorghiu, care a cerut demisia secretarului de stat de la Ministerului Dezvoltării, prezent la lucrări.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut marţi prim-ministrului Dacian Cioloş să-l demită pe secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Cezar Radu Soare, cel care a fost de acord, în Senat, cu legea pensiilor aleşilor locali, deşi Guvernul s-a opus actului normativ.

Liberalii s-au arătat iritaţi de faptul că secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării regionale şi Administraţiei Publice Cezar Radu Soare a susţinut, în cadrul Comisiei juridice a Senatului, amendamentele admise la legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali.

„Dacă o să vă uitați pe raportul comisiei de specialitate o să constatați că poziția exprimată de Guvernul României prin secretarul de stat, domnul Soare, a fost o poziție de susținere a acestei legi care se pare că a fost pusă în acord cu decizia Curții Constituționale. Văzând poziția Guvernului și cele spuse de colegii noștri din comisie evident că s-a luat decizia să votăm acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Horoscopul florilor, realizat de Mihai Voropchievici. Partea a treia: nativii care nu pot fi deloc controlați
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
53% reducere la Lidl. Sunt produsele visate de orice gospodină din România. Intră azi, 3 aprilie, în ofertă
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Adio bani, adio card! Plățile clasice devin istorie. Cum vom achita cumpărăturile
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Cum va fi vremea de Paște și de Florii. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza meteo
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Nicușor Dan, anunț privind retragerea! Decizia primarului privind candidatura la prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)