O înregistrare audio nedată publicităţii până acum conţine o conversaţie între Margaret Thatcher şi Ronald Reagan, pe care fostul preşedinte american a înregistrat-o în secret. În înregistrare se aude vocea lui Reagan explicându-i „Doamnei de Fier” că Guvernul american s-a temut că planurile sale de a alunga de la
putere regimul marxist din Grenada ar putea fi aflate de eventuali spioni.
În convesaţia celor doi lideri, Reagan îşi exprimă regretul şi în numele guvernului său, nu numai al lui personal, pentru situaţia jenantă în care a pus-o pe Thatcher privind secretul asupra invaziei.
Reagan, care avea o relaţie foarte bună şi apropiată cu Thatcher, a găsit şi o scuză, mai degrabă naivă, pentru faptul că „întârziase” să o informeze despre operaţiunea armatei americane în Caraibe, şi anume, „diferenţa de fus orar dintre SUA şi Marea Britanie”, potrivit The Telegraph.
Citeşte şi Insulele Falkland au votat în proporţie de 98,8 la sută pentru apartenenţa la Marea Britanie
Astfel, Thatcher ar fi aflat abia după-amiaza că soldaţii americani plecaseră şi erau deja în acţiune în insula caraibeană. „Cred că se întâmplă pentru prima dată de când sunt preşedinte, când un asemenea secret a fost ţinut până când s-a produs (…) A fost doar o chestiune de ore…”, s-a scuzat Reagan.
Până la urmă, preşedintele american a invocat posibilitatea existenţie unor spioni în cadrul planului pentru Caraibe, minuţios realizat.
În ciuda acestor fapte, premierul britanic l-a iertat pe preşedintele american, spunându-i că speră ca acţiunea soldaţilor americani, aflată în plină desfăşurare în momentul în care cei doi vorbeau la telefonul secret, să fie încununată de succes şi ca democraţia să fie restaurată.
Vezi şi Fotografii extrem de caraghioase cu figuri istorice extrem de serioase
Thatcher a spus ca si ea a avut preocupari similare inainte de a lua decizia invaziei din Insulele Falkland. „Cunosc această sensibilitate din cauza situaţiei din Insulele Falkland. De aceea nu aş vorbi foarte mult cu tine, chiar şi la telefonul secret, pentru că şi acesta poate fi interceptat. Sunt conştientă de aceste sensibilităţi. Acţiunea este în desfăşurare şi noi doar sperăm că va fi de succes”, l-a asigurat Thatcher, dar pe un ton destul de rece.
Acţiunea americanilor în Grenada a urmat unei lovituri din partea forţelor antrenate în Cuba, care l-au executat pe premierul de atunci, Murice Bishop, împreună cu 13 membrii din guvernul său. Liderii lumii, inclusiv Marea Britanie au condamnat atunci invazia americană.