România avea de recuperat, la finele anului 1989, peste nouă miliarde de dolari. Bani aveau să scape printre degetele tranziţiei direct în buzunarele marilor beneficiari neidentificaţi ai capitalimului de după 1990. Florea Dumitrescu, fost guvernator al BNR înainte de 1989, a explicat, la emisiunea „România Exclusiv”, cum a rămas ţara noastră fără aceşti bani.
Citeşte şi De ce subiectele ceauşiste cresc audienţa
Înainte de 1989, România a executat în Cuba şi în multe state africane lucrări de anvergură: clădiri guvernamentale, sisteme de irigaţii, blocuri şi drumuri. Lucrări care au rămas neplătite, după căderea regimului comunist. Banii n-au mai intrat niciodată în conturile României. Astăzi, procesul de recuperare a creanţelor este îngreunat de problemele economice majore ale unor ţări africane şi refuzul categoric al mai multor state de a negocia modalităţile de rambursare a datoriei.
Citeşte şi Soţii Ceauşescu şi divizia paranormală. De ce mergea cuplul prezidenţial la ghicitoare
„Creditele date de România n-au fost bani cash, ci lucrări de cooperare executate pe credit, în condiţii avantajoase. Aceste lucrări trebuiau plătite, unele au fost, altele nu. Acordam pentru obiective, pentru lucrări, acordam lucrări cu dobânzi de 2-3%. Totalul acestor creanţe reprezintă jumătate din exportul pe un an de zile, ca să realizăm ce mare a fost efortul şi sacrificiul pe care l-a făcut România. În 1990, în loc să ne ocupăm de acest patrimoniu, noi am umblat să căutăm conturile lui Ceauşescu unde are el bani”, a declarat Florea Dumitrescu, fost guvernator BNR, pentru România TV.
Citeşte şi DEZVĂLUIRI. Vărul lui Nicu Ceauşescu, despre relaţia acestuia cu Nadia Comăneci: A iubit-o VIDEO
Astăzi, în topul oficial al ţărilor datoare României se regăsesc Cuba, Irakul şi Sundanul, suma cumulată ajungând la aproximativ 3, 8 miliarde de dolari. Unde şi cum s-au pierdut aceşti bani şi cine se face responsabil de lipsa lor e greu de răspuns după 23 de ani de tăcere. Totuşi, firele duc către fostele întreprinderi de comerţ exterior prin care se făceau toate contractele de investiţii externe.
Citeşte şi Misterul conturilor lui Ceauşescu VIDEO