Cum a putut să parcheze un șofer pe străzile din Constanț. Un șofer a surprins pe toată lumea cu o parcare neobișnuită pe bulevardul Lăpușneanu. Pentru că nu erau suficiente locuri de parcare, șoferul s-a gândit să-și parcheze mașina Smart cu numere de Bulgaria invers față de cum erau parcare restul autoturismelor.
Din cauza locurilor de parcare tot mai puține din oraș, șoferul unui Smart cu numere de Bulgaria a trebuit să găsească o soluție pentru a-și parca mica mașină. Acesta s-a gândit să-și lase autoturismul de mici dimensiuni cu fața către carosabil și cu spatele îndreptat către trotuar. Deși nu încurca pe nimeni, mașina a atras privirile curioșilor.
Această parcare neobișnuită atrage atenția asupra unei probleme cu care se confruntă frecvent șoferii din marile orașe: lipsa locurilor de parcare. În timp ce autoritățile încearcă să facă față cererii tot mai mari pentru locuri de parcare, șoferii sunt nevoiți să improvizeze.
Mașinile de tip Smart, de mici dimensiuni, sunt tot mai folosite în marile orașe, tocmai pentru a găsi un loc de parcare mai ușor. În multe orașe din Europa de Vest, utilizarea vehiculelor compacte este încurajată prin taxe mai mici de parcare sau prin rezervarea unor locuri speciale.
Însă, șoferul din cazul de față ar putea fi amendat. Parcarea perpendiculară pe bordură ridică întrebări cu privire la legalitatea acestei manevre, chiar dacă aceasta a fost făcută într-un mod aparent inofensiv, potrivit replicaonline.ro.
Amenzile de parcare sunt, în general, aplicate de Poliția Locală, responsabilă de supravegherea locurilor de parcare și de verificarea respectării reglementărilor locale. În cazul în care un șofer parchează neregulamentar sau nu achită taxa de parcare, acesta poate primi o amendă. De asemenea, și Poliția Rutieră poate aplica sancțiuni pentru parcare neregulamentară.
De exemplu, în București, tariful de parcare este de 5 lei pe oră, iar amenda pentru neplata acestei taxe este de 200 de lei, potrivit Promotor. La Iași, amenzile pentru neplata parcării sunt mai severe, variind între 1.000 și 2.000 de lei, în timp ce la Cluj acestea se situează între 200 și 400 de lei, în funcție de zona și timpul de parcare.
În ceea ce privește sancțiunile aplicate de Poliția Rutieră, acestea pot ajunge până la 495 de lei, în funcție de gravitatea abaterii, fiind calculate în funcție de punctele de amendă.
În cazul în care un șofer nu își achită amenda, aceasta este adăugată automat în istoricul fiscal local al proprietarului autovehiculului. Astfel, la momentul achitării impozitelor sau altor taxe locale, șoferul va fi informat despre sancțiunile neplătite și nu va putea finaliza plata datoriilor până când nu achită amenda de parcare.
Pentru cei care ignoră amenzile de parcare, există o șansă de a scăpa de plata acestora, întrucât sancțiunile se pot prescrie în anumite condiții:
Orice sancțiune contravențională care nu a fost aplicată în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei se prescrie automat.
Dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu este comunicat contravenientului în termen de 2 luni de la aplicarea sancțiunii, sancțiunea se prescrie.
Dreptul statului de a solicita executarea silită a amenzilor contravenționale se prescrie după 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor aplicării sancțiunii.