Directorul Evidenţei Populaţiei spune că Biserica nu a transmis până în prezent niciun punct de vedere, nici negativ, nici de susţinere a proiectului. La rândul său, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, declară că nu vor fi trimise poziţii contrare.
„Nu se pune nicio problema. Problema cipurilor nu e o problema cu relevanţă spirituală, religioasă, deci din aceasta perspectivă nu exista o poziţie negativă a Bisericii. A bisericilor.. Adica nu am cunoştinţă ca vreo biserică din cele prezente să aibă vreo poziţie critică.”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, notează Mediafax.
Citeşte şi: Buletinele cu CIP i-au revoltat pe călugării de la mânăstirea unde a slujit părintele Justin Pârvu
De anul viitor va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă buletin de la 12 ani, iar noul act va arăta ca un card bancar și va include un cip.
Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021. A fost pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță.
Principalele modificări: mărimea va fi cea a unui card bancar, va ține loc și de card de sănătate – adică va avea o cheie criptografică cu ajutorul căruia ne putem loga în sistemul de sănătate. Apoi, în premieră, va fi un buletin cu cip – va include o imagine facială și două amprente.
O asemenea carte cu aceste elemente de securitate există în alte țări, de exemplu Belgia sau Germania.