Diana Bordeianu a terminat Științe Politice și un master în Politici Publice și Managementul Instituțiilor, iar apoi am făcut programul de conversie profesională. Inițial, Diana Bordeianu a fost învățătoare, apoi educatoare la o grupă mixtă (mică și mijlocie) la structura Roșu din cadrul Liceului Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni, județul Iași. În prezent, are 27 ani și este Manager pentru partea de alumni la Teach for Romania, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Citește și: Bursă de 300 de lei pentru elevi! Cum poate fi obținută și cum poate fi pierdută
Cea mai mare provocare pentru Diana Bordeianu nu a fost să le predea elevilor săi matematica, ci naveta de la Iași la Roșu. Școala din Roșu se află într-un sat destul de izolat de civilizație, cu un singur drum de acces, care este neasfaltat pe o distanță de aproximativ șase kilometri. Dificultatea majoră este atunci când plouă sau când ninge, fiindcă devine inaccesibil. Timp de doi ani, Diana Bordeianu a parcurs zilnic acest drum, în condiții grele, fie pe jos, fie cu ajutorul localnicilor sau al colegilor, parcurgând uneori pe jos cei șase kilometri de drum neasfaltat. Din Iași până la școala din Roșu drumul dura în jur de o oră jumătate sau chiar două.
„Naveta a fost foarte dificilă, pentru că, dacă nu era mașina personală, trebuia să merg cu un microbuz, din Nicolina până în Răducăneni, iar de acolo, uneori, vorbeam cu anumiți oameni să mă ducă sau erau alți colegi care puteau să mă ia până la școală. Câteodată nu aveam mijloc de transport la întoarcere și trebuia să rămân până terminau colegii de după-amiază, pentru a mă duce acasă. Drumul era asflatat doar până la un magazin din Răducăneni, iar apoi începeau dealurile și nu mai era nicio urmă de asflat. Am rămas și înzăpeziți și în mocirlă. De câteva ori am parcurs drumul prin locuri diferite pentru a vedea pe unde este mai scurt. Am ajuns să merg de la școală până în Răducăneni pe jos, am mers și din Roșu până în Cozia pe jos”, a spus Diana Bordeaianu.
Inițial, Diana Bordeianu a vrut să creeze un loc de lectură pentru școala din Roșu. Însă, observând dificultățile copiilor de a înțelege concepte esențiale, a decis să își concentreze eforturile pe numerație, dezvoltând proiectul „Curioși în lumea matematicii”. În cadrul acestui proiect, au fost implicați 56 de copii, de la nivel preșcolar până la ciclul gimnazial, pe care i-a ajutat să dezvolte abilități de numerație prin activități interactive. Copiii au fost învățați să facă asocieri între culori, mărimi și forme, să ordoneze obiecte și să înțeleagă concepte matematice simple aplicabile în viața de zi cu zi. Activitățile au fost realizate atât în clasă, cât și în spațiul exterior al școlii, unde au fost amenajate zone de joacă și învățare senzorială, precum un șotron, o ladă de nisip și jocuri de motricitate.
„Numerația se referă la faptul că nu disting sau nu fac asocieri. Totodată, se referă la matematică și la concepte de asociere a spațiului și timpului, adică să aplice concepte matematice în viața de zi cu zi. Prin acest proiect, am stârnit mai multă curiozitate în procesul de învățare a numerației, pentru că cei mici nu reușeau să identifice și să asocieze culori, să facă anumite grupări și să ordoneze după diverse criterii. Prin aceste amenajări în curtea exterioară și activități, cei mici au reușit să fie mai activi, să înțeleagă noțiunile și de ce este necesar să facem niște asocieri, de ce avem nevoie de o anumită culoare, de ce un obiect este mai mare sau mai mic”, a declarat aceasta.
„Când am început programul în învățământul preuniversitar, eu eram calificată pe altă materie, educație socială, dar erau foarte puține posturi. Am ales să lucrez ca necalificată, întâi ca învățătoare și apoi ca educatoare. Între timp, am terminat conversia și acum sunt calificată să predau și la primar, și la preșcolar”, a transmis aceasta.
După cariera sa de doi ani în învățământul preuniversitar din mediul rural, Diana Bordeianu a decis să se alăture echipei Teach for Romania, unde este manager pe partea de alumni.
„A fost o muncă aprigă, dar plină de satisfacții. Acum, însă, prin rolul meu la Teach for Romania, pot să sprijin și mai mulți profesori să facă schimbări în comunitățile lor”, a spus Diana despre noua ei direcție profesională.