Florin Ștefănescu, medic neurochirurg din București, a fost pensionat forțat de Institutul Național de Neurologie și Boli Vasculare. Doctorul din Capitală nu s-a împăcat cu decizia și a decis să-și facă dreptate.
Neurochirurgul a dat în judecată spitalul din București, pentru a continua să profeseze. El a deschis un proces la Tribunalul din Capitală și a avut câștig de cauză. Ștefănescu s-a plâns că administrația Institutului i-a respins pe nedrept cererea prin care a cerut să fie lăsat să lucreze și după împlinirea vârstei de 67 de ani – vârstă legală de pensionare în cazul său.
Medicul a depus acte doveditoare, care să arate instanței că este apt de muncă. De asemenea, doctorul Ștefănescu a arătat că de 22 de ani este doctor în Medicină, cu 17 ani experiență în muncă doar la Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare.
Decizia de pensionare pe numele neurochirurgului a venit din anul 2019, iar în septembrie 2021 a cerut prelungirea contractului de muncă, până la vârsta de 70 de ani. S-a lovit de refuz, iar pe data de 8 noiembrie a fost demis.
Medicul Florin Ștefănescu a dat spitalul din București în judecată arătând că „dispozițiile art. 391 alin. 3 din Legea nr. 95/2006 reglementează situația medicului care deține titlul științific de doctor în științe medicale care formulează o cerere de continuare a activității medicale în spital, peste vârsta legală de pensionare de 67 de ani (vârsta legală în cazul medicilor), respectiv până la 70 de ani”.
Instanța a dat câștig de cauză medicului.
„(…) Contractul individual de muncă dintre părțile din prezenta cauză are la bază consimțământul ambelor părți, aspect necontestat. Însă, pentru continuarea acestuia, legiuitorul este în drept să prevadă posibilitatea continuării raportului juridic și după îndeplinirea condițiilor de pensionare în situația în care angajatul dorește acest lucru, cu atât mai mult cu cât este vorba de un angajat din sectorul public.
Astfel, prevederile legale interpretate nu vizează medicii angajați în sistemul medical privat, ci exclusiv pe medicii angajați în sistemul public de sănătate”, a transmis instanța.