Conducătorii auto prinşi băuţi la volan şi a căror alcoolemie nu depăşeşte 0,40 mg/l de alcool pur în aerul expirat sunt amendaţi şi li se suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile, scrie click.ro. Când valoarea alcoolemiei nu depăşeşte 0,40 mg/l de alcool pur în aerul expirat, recoltarea probelor biologice la spital se face numai la solicitarea expresă a conducătorului auto. De cele mai multe ori nu se întâmplă acest lucru, iar şoferii prinşi în abatere sunt sancţionaţi cu amendă şi li se suspendă dreptul de a conduce în baza testării cu etilotestul.
Citeşte şi NOU COD RUTIER: PERMIS DE CONDUCERE la 16 ani şi jumătate în Republica Moldova
Lipsa recoltării probelor biologice a fost folosită ca scuză în procesul intentat Poliţiei Rutiere de Teofil Iordache, surprins în trafic cu o alcoolemie de 0,15 mg/l de alcool pur în aerul expirat. El a fost amendat cu 810 lei şi i s-a suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile. Colonel în rezervă şi fost director al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vaslui, Iordache a venit în faţa judecătorilor cu martori care au confirmat declaraţia acestuia potrivit căreia a solicitat în mod expres agenţilor de la rutieră să îl conducă la spital, pentru a-i fi recoltate probe biologice, în vedere stabilirii cu exactitate a valorii alcoolemiei, însă a fost refuzat.
Citeşte şi O şoferiţă din România a sunat la 112 după ce a uitat unde a parcat maşina
În aceste circumstanţe, judecătorii, atât de la instanţa de fond, cât şi cea de la apel, au apreciat că şoferului „i s-a încălcat dreptul de a se supune analizelor medicale de specialitate”.
Astfel, magistraţii i-au dat câştig de cauză, anulând amenda şi sancţiunea complementară pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.