În decembrie 1941, Adolf Hitler organiza o petrecere de Crăciun cu ocazia căreia oficiali de rang înalt ai partidului nazist, oameni de stat şi generali s-au adunat în jurul unui brad imens pentru a face schimb de cadouri şi pentru a sărbătorii, scrie observator.tv. În imaginile surprinse de fotograful personal al Führerului, Hitler pare uşor îngundurat pe parcursul evenimentului organizat de dictatorul responsabil pentru genocidul împotriva evreilor. Hitler a reuşit să transforme sărbătoarea Crăciunului, în numai şase ani, într-un instrument puternic de propagandă.
Citeşte şi STUDIU: Prima de Crăciun, în topul preferinţelor companiilor şi angajaţilor din România
Pace pe Pământ În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, populaţia Germaniei era predominant creştină, iar Crăciunul era o sărbătoare atât de importantă pentru nemţi, încât pentru nazişti ar fi fost dificil să o înlăture, deşi reprezenta tot ceea ce dispreţuia Hitler: etica creştină a păcii pe Pământ. Dar deşi nu putea să scape de ea, putea încerca să o schimbe într-o sărbătoare pe placul său.
Un articol de propagandă din 1937, intitulat „Noi înţelesuri pentru obiceiurile moştenite”, arată încercările naziştilor de a transforma Crăciunul într-o vacanţă pe care o puteau susţine şi ei. Crăciunul este privit, în mod tradiţional, ca o „vacanţă de o pace teoretică pentru întreaga omenire” – o interpretare ce ar trebui să fie respinsă, se spunea în articol. Prin urmare, germanii ar trebui să se raporteze la Crăciun ca la o sărbătoare de „pace naţională” – o pace la care se putea ajunge doar dacă ţara scăpa de duşmaii săi: evreii, ţiganii, comuniştii şi homosexualii.
Citeşte şi TESTUL CRĂCIUNULUI. Cât de evoluat spiritual eşti? Alege imaginea preferată şi află adevărul
Înlăturarea Lui Iisus şi a lui Moş Crăciun Iar în războiul de propagandă împotriva Crăciunului Hitler nu s-a rezumat doar la atât, fiind hotărât să înlăture cuvântul „creştin” (Christ) din Crăciun (Christmas). Deşi în germană cuvântul pentru Crăciun nu este Christmas, ci „Weihnachten”, naziştii tot au preferat un alt nume pentru această sărbătoare: „Rauhnacht”, adică „noapte grea”.