Numeroasele decese înregistrate în ultimii ani pe litoralul Mării Negre au ca principală cauză curenții de ruptură, sau așa-numiții curenți rip. Conferențiarul Florin Tătui, cercetător universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universității din București și membru al Stațiunii de Cercetări Marine și Fluviale Sfântu Gheorghe a Universității din București a coordonat un studiu complex, care explică în detaliu cum acționează curenții ucigași.
Principala caracteristică a acestor curenți este aceea că sunt orientați dinspre plajă spre larg și dezvoltă o viteză foarte mare de ”tragere” în larg.
Studiul coordonat de Florin Tătui, care explică detaliat modul de acțiune al acestor curenți se numește RORIP. Aici se explică modul de formare al acestor curenți ucigași.
„Cum se formează mai exact? În condițiile în care valurile se sparg, deci atunci când avem, să spunem, o furtună ușoară în care turiștii pot să intre în apă, deci nu este arborat steagul roșu al salvamarilor, valurile creează un anumit gradient de presiune care este orientat către larg, iar acest gradient practic se descarcă apoi către mare în zona cu cea mai mică rezistență. Și de cele mai multe ori zona aceasta cu cea mai mică rezistență este reprezentată de anumite breșe, anumite canale de scurgere în relieful sumers”, a detaliat Florin Tătui.
Dincolo de explicațiile științifice, mai greu de asimiliat, studiul are un rol esențial în cunoașterea acestor curenți. Din cauza curenților de ruptură, pe litoralul Mării Negre media de decese pe an a fost de 30, în ultimii ani.
Pe scurt, curenții de ruptură, sau rip, acționează în felul următor: oamenii intră în panică din cauza vitezei cu care sunt trași în larg, încearcă să înoate spre mal, dar se epuizează rapid, fiind copleșiți de oboseală, și în cele din urmă sunt trași în adâncurile apelor învolburate.
În astfel de situații, studiul vine și cu o serie de recomadări, esențiale pentru salavarea vieților celor care sunt prinși de curenții rip.
Citește și Alertă pe Litoral. Incendiu la rafinăria Petromidia, a fost activat Planul Roşu şi emis Ro-Alert
Ghidul acțiunilor pe care trebuie să le faci, dacă ești prins de un astfel de curent pleacă de la ideea esențială de a nu intra în panică.
„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți. Spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, cu viteze destul de mari. În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor, către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja, în lateral, până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți, și abia după aceea să înotăm spre plajă”, a explicat Florin Tătui.