Cum acționează curenții ucigași din Marea Neagră. Ce trebuie să faci dacă ești prins de un astfel de curent, care a dus, deja, la un numar mare de decese

Specialiștii au explicat cum acționează curenții de ruptură din Marea Neagră, care au cauzat, deja, decesul multor persoane. Acest tip de curent este extrem de periculos, pentru că se formează la țărm. Ce trebuie să faci dacă ești prins de un astfel de curent și ce este total contraindicat pentru astfel de situații.
Mircea Filipescu
21 iun. 2023, 17:01
Cum acționează curenții ucigași din Marea Neagră. Ce trebuie să faci dacă ești prins de un astfel de curent, care a dus, deja, la un numar mare de decese

Numeroasele decese înregistrate în ultimii ani pe litoralul Mării Negre au ca principală cauză curenții de ruptură, sau așa-numiții curenți rip. Conferențiarul Florin Tătui, cercetător universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universității din București și membru al Stațiunii de Cercetări Marine și Fluviale Sfântu Gheorghe a Universității din București a coordonat un studiu complex, care explică în detaliu cum acționează curenții ucigași.

Principala caracteristică a acestor curenți este aceea că sunt orientați dinspre plajă spre larg și dezvoltă o viteză foarte mare de ”tragere” în larg.

Studiul coordonat de Florin Tătui, care explică detaliat modul de acțiune al acestor curenți se numește RORIP. Aici se explică modul de formare al acestor curenți ucigași.

„Cum se formează mai exact? În condițiile în care valurile se sparg, deci atunci când avem, să spunem, o furtună ușoară în care turiștii pot să intre în apă, deci nu este arborat steagul roșu al salvamarilor, valurile creează un anumit gradient de presiune care este orientat către larg, iar acest gradient practic se descarcă apoi către mare în zona cu cea mai mică rezistență. Și de cele mai multe ori zona aceasta cu cea mai mică rezistență este reprezentată de anumite breșe, anumite canale de scurgere în relieful sumers”, a detaliat Florin Tătui.

Citește și Tatăl unui tânăr mort în incendiul de la Colectiv, primele declarații după achitarea lui Piedone: „Probabil că toți cei care erau cumva vinovați au vrut să treacă timpul”

Dincolo de explicațiile științifice, mai greu de asimiliat, studiul are un rol esențial în cunoașterea acestor curenți. Din cauza curenților de ruptură, pe litoralul Mării Negre media de decese pe an a fost de 30, în ultimii ani.

Cum acționează, de fapt, curenții de ruptură

Pe scurt, curenții de ruptură, sau rip, acționează în felul următor:  oamenii intră în panică din cauza vitezei cu care sunt trași în larg, încearcă să înoate spre mal, dar se epuizează rapid, fiind copleșiți de oboseală, și în cele din urmă sunt trași în adâncurile apelor învolburate.

În astfel de situații, studiul vine și cu o serie de recomadări, esențiale pentru salavarea vieților celor care sunt prinși de curenții rip.

Citește și  Alertă pe Litoral. Incendiu la rafinăria Petromidia, a fost activat Planul Roşu şi emis Ro-Alert

Ce trebuie să faci dacă ești prins de un astfel de curent

Ghidul acțiunilor pe care trebuie să le faci, dacă ești prins de un astfel de curent pleacă de la ideea esențială de a nu intra în panică.

„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți. Spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, cu viteze destul de mari. În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor, către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja, în lateral, până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți, și abia după aceea să înotăm spre plajă”, a explicat Florin Tătui.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Cauza neașteptată care poate duce la accident vascular cerebral. Ce au descoperit cercetătorii
Capital.ro
A murit un nume imens. A fost un monstru sacru. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Marius Manole, luat cu ambulanța de pe scenă. Excesele care l-au doborât
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)