Cum afectează coronavirusul inima
Cea mai gravă complicație a COVID-19 este pneumonia cu insuficiență respiratorie acută. Efectele directe ale virusului asupra inimii (miocardita virală, miocardita limfocitară) sunt foarte rare. De obicei, complicațiile cardiovasculare sunt o consecință a severității bolii respiratorii.
Bolile cardiovasculare, primul loc ca risc de deces cauzat de coronavirus
Vârsta peste 60-70 ani şi comorbiditățile (boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, diabet zaharat, boli pulmonare cronice, neoplasm) sunt principalii factori de risc în cazul decesului datorat infecției cu coronavirus. Studiile au demonstrat că bolile cardiovasculare au ocupat primul loc, ca risc de deces, între comorbidități.
De menţionat este şi faptul că, în țările cu incidență foarte mare a infecției cu COVID-19, pacienții cu boli cardiovasculare acute cum este infarctul miocardic acut au fost diagnosticați și tratați mai târziu decât înainte de pandemie și, în consecinţă, au avut o rată mai mare de complicații.
Pacienţii hipertensivi trebuie să-şi continue tratamentul
Bazat pe niște raportări inițiale din China care au arătat ca hipertensiunea arterială se asociază cu risc crescut de mortalitate, s-a sugerat un potențial efect advers al tratamentului hipertensiunii cu o clasa de medicamente larg folosită la acești pacienți (inhibitorii de enzima de conversie ai angiotensinei/ blocanții de receptori ai angiotensinei). Aceste speculații nu au, însă, baze științifice solide.
Citeşte şi Câţi ani îi trebuie unui fumător să scape de riscul cardiovascular dacă renunţă la ţigări
Mai mult, există studii pe animale care sugerează mai degrabă un rol protector asupra complicațiilor pulmonare pe termen lung. De aceea, societatea europeană de cardiologie recomandă ca pacienții să-şi continue tratamentul cu antihipertensivele lor uzuale. Dacă tolerează bine tratamentul și tensiunea arterială este ţinută sub control, nu există motive pentru a schimba tratamentul.
Recomandări pentru pacienţii cu boli cardiovasculare
Pacienții cu boli cardiovasculare sau cu factori de risc cardiovasculari trebuie să știe că este foarte important ca, în această perioadă, să renunțe la fumat, să consume fructe, legume şi alimente sărace în grăsimi de origine animală, să respecte cu strictețe schemele terapeutice prescrise.
Dacă apar modificări ale stării de sănătate sau simptome de alarmă precum durere în piept, senzație de lipsă de aer, palpitații, pierderea stării de conștientă, valori necontrolate ale tensiunii arteriale, aceştia trebuie să se adreseze urgent medicului curant.