Complicaţiile infecţiei cu coronavirus pot avea consecinţe atât asupra componentei motorii, cât și asupra componentei cognitive și asupra celei a echilibrului emoțional, prin dezvoltarea depresiei şi a anxietății.
„La începutul confruntării cu virusul, am crezut că sistemul nervos este privilegiat. Astăzi, constatăm că atât sistemul nervos central și periferic suferă precoce, destul de devreme, iar șansa de a ne confrunta cu sechele este destul de mare„, spune medicul Mureşanu.
Referitor la sechelele care pot apărea în urma infecţiei cu coronavirus, specialistul spune că acestea se pot recupera extrem de greu
”Problema sechelarității este o problemă deosebit de serioasă și cred că aceasta ar trebui să preocupe sistemul medical. Sechelele trebuie tratate cu foarte multă responsabilitate pentru că pot fi deosebit de grave și se recuperează destul de greu”, subliniază specialistul.
Printre cele mai frecvente complicaţii ale infecţiei cu noul coronavirus se numără encefaciomelitele acute diseminate, encefaliomelite acute de tip necrotico-hemoragic, manifestări de tip vascular.
”Știm foarte bine că această patologie este reflectată într-o suferință a vaselor mici în întregul corp și într-o profundă tulburare a echilibrului fluido-coagulant. Este o problemă sistemică la nivelul tuturor organelor”, mai spune prof. Mureșanu.
Medicul neurolog subliniază faptul că, în formele severe ale infecţiei cu SARS-COV-2, pot exista ”evoluții de tip accident vacular cerebral până la cele encefalomielitice”.
”În cazul sistemului nervos periferic, ne putem confrunta cu foarte multe forme care mimează diverse afecțiuni de tip neuropat, radiculo-neuropatic, pe înțelesul tuturor, afectarea nervilor și rădăcinilor spinale ale sistemului nervos periferic. Avem, de asemenea, forme de manifestare la nivelul nervilor cranieni cu sindroame bine definite în neurologie pe care le putem diagnostica rapid și specific. Există o componentă de suferință a mușchilor – avem anumite forme de miopatii, unele grave, care pot afecta direct sistemul muscular”, precizează medicul Mureşanu.
Complicaţiile determinate de infecţia cu noul coronavirus pot afecta atât sistemul nervos central (creierul și măduva spinării), sistemul nervos periferic, cât și tot sistemul muscular.