Ora de vară s-a schimbat, iar organismul resimte din plin această modificare. „Există acest asupra minţii şi oamenii vor simţi schimbarea din perspectiva unor stângăcii. Pot observa că uită mai uşor lucruri sau pot fi în trafic un pic mai imprudenţi şi atunci merită să fie atenţi. Efectul durează o săptămână, două„, spune Liliana Hdji, medic psiholog.
„Pacienţii au cu 43 de minute mai puţin per noapte, o durată a somnului odihnitor, şi de asemenea, cu 30 de minute mai puţin, în momentul în care ajunge în faza aceea de vise. E o reducere a timpului şi a calităţii somnului, care dă senzaţia de lipsă de odihnă„, explică Florin Mihaltan, medic somnolog, potrivit observatornews.ro.
Psihologul Radu Leca atrage atenția asupra impactului real pe care trecerea la ora de vară îl poate avea asupra organismului și echilibrului nostru mental.
„Schimbarea orei poate avea, în mod concret, impactul nedorit asupra psihicului, dar și al organismului nostru. Există câteva influențe de tip bioenergetic, karmic, psihologic și psihotronic, care apar odată cu acest tip de schimbare a orei„, a spus psihologul Radu Leca.
Citește și: Ora de vara 2025. Schimbarea orei afectează negativ economia, siguranţa rutieră şi sănătatea
Printre efecte se numără perturbarea ritmului circadian, fluctuațiile de energie, iritabilitatea, anxietatea, modificările metabolice și chiar dificultăți de concentrare.
În ultimii ani, au existat inițiative pentru eliminarea schimbării sezoniere a orei, însă România continuă această practică. Comisia Europeană a propus desfiinţarea orei de vară încă de acum 4 ani, dar ţările membre n-au reuşit să se pună de acord până în prezent. Astfel, încă din 2001, toate ţările din UE schimbă ora în ultima duminică de lunii martie.
România va trece la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie.