Românii care au depășit plafoanele pentru contribuții trebuie să plătească la ANAF sumele datorate drept contribuții sociale. Mulţi nu ştiu, însă câţi bani datorează, deşi au primit înştiinţare de plată.
Pentru a afla câţi bani datorează statului, românii trebuie să-şi verifice singuri sumele. Dacă nu ai plătit impozit, CAS și CASS deși trebuia, va trebui să depui Declarațiile unice (Formular 212) aferente anilor pentru care n-ai plătit.
„Dacă nu are o idee care e venitul exact, are o posibilitate de a identifica suma mergând în SPV și solicitând o adeverință de venit, dacă este vorba despre venituri cu reținere la sursă, cum sunt dividende, dobânzi etc.
Dacă vorbim de activități independente, să se uite în registrele-jurnal, în evidența contabilă, să vadă exact care au fost veniturile obținute, pentru că în această situație, dacă s-au desfășurat activități independente, e foarte posibil ca ANAF, dacă nu s-a depus nici măcar declarație estimativă pentru anul respectiv, să nu aibă informații cu privire la acele venituri și, ca atare, să nu poată emite o notificare apropo de impozit sau de contribuțiile sociale se datoreaza”, a explicat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, potrivit Hotnews.
Amintim că la începutul lunii guvernul a adoptat un proiect de ordonanță de urgență care aduce o amnistie pentru datorii în mediul privat și o serie de măsuri de austeritate la stat. Prin măsurile de amnistie, Guvernul vrea să șteargă 50% din datoria principală și dobânzile și penalitățile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei și aleg să le plătească. În cazul în care persoanele care au datorii mai mari de 5.000 lei, Guvernul va șterge 25% din principal și accesoriile, pentru cei care aleg să le plătească.