Tocmai de aceea este bine să ţinem tot timpul cont de contribuţiile către asigurările sociale, să ştim în permanenţă unde ne situăm şi câţi bani vom primi la bătrâneţe, scrie cugetliber.ro. În urmă cu câţiva ani, Casa de Pensii avea bunul obicei de a trimite o scrisoare fiecărui asigurat, acasă, prin care acesta era informat despre stadiul contribuţiilor sale. Aflam astfel câte puncte de pensie am acumulat până în prezent şi ne era mai simplu să estimăm ce pensie vom avea când vom ieşi din câmpul muncii.
Citeşte şi CUTREMURĂTOR. Chinul cel de toate zilele al celor mai săraci bunici din România VIDEO
Din păcate, această practică nu a fost continuată şi, în prezent, constănţenii nu au nici cea mai mică idee cum stau cu punctele de pensie. Totuşi, cei care vor să afle detalii şi să fie informaţi despre contribuţiile lor pot afla toate datele de la Casa Judeţeană de Pensii Constanţa. „Nu s-au mai trimis de mult astfel de scrisori, dar, dacă cineva vrea să afle stagiul de cotizare, poate să vină la noi, să facă o cerere şi să afle ce punctaj a acumulat până în prezent, dacă firma i-a plătit asigurările sociale şi cât mai are până iese la pensie”, a declarat directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Constanţa, Cristina Samoilă. Potrivit acesteia, astfel de infor-maţii pot fi oferite fiecărei persoane în parte, doar pe baza unei cereri scrise.
Citeşte şi SCANDALOS. Suferă de o boală RARĂ şi primeste o pensie de 1 LEU
790,8 lei – punctul de pensie
Conform legislaţiei în vigoare, punctajul lunar se calculează la raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă anunţat de Institutul Naţional de Statistică. Ca să vă faceţi o idee, câştigul salarial mediu nominal brut pentru luna aprilie 2014 a fost de 2.395 de lei. Aşadar, pentru un salariu mediu brut de aproximativ 2.400 de lei, veţi primi un punct de pensie, adică 790 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2014, punctul de pensie a crescut de la 762,1 lei, la 790,8 lei. Tot atunci, grupa întâi de muncă a fost reintrodusă printr-o modificare le-gislativă, iar peste 200.000 de pensii au fost recalculate.
Cine se poate pensiona în iunie şi iulie
Potrivit legislaţiei, în lunile iunie şi iulie 2014, se pot pensiona femeile care au împlinit 59 de ani şi zece luni şi au atins stagiul complet de cotizare de 29 de ani şi zece luni sau au cel puţin 14 ani şi opt luni stagiu minim de cotizare. În ce-i priveşte pe bărbaţi, luna aceasta şi luna viitoare, se pot pensiona cei care au împlinit 64 de ani şi zece luni şi au stagiu complet de cotizare de 34 de ani şi opt sau stagiul minim de cotizare de 14 ani şi opt luni.