Din cei 10,5% pe care fiecare angajat îi plăteşte ca şi contribuţie la pensie, 4,5% sunt transferaţi într-un cont separat, al unui fond de investiţii. Până la pensionare, banii strânşi în contul respectiv vor fi investiţi, dar cu prudenţă, de către o companie specializată, autorizată de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii, potrivit cugetliber.ro.
Dacă nu aţi primit anual plicul prin care sunteţi informaţi ce sumă aţi acumulat în contul de pensie privată obligatorie, puteţi verifica oricând contul personal. În plus, sumele strânse în contul de pensie privată pot fi moştenite. După pensionare, aveţi dreptul să utilizaţi activul personal pentru plata pensiei private sau să primiţi pensia privată într-o rată unică ori eşalonată. În cazul în care nu aţi semnat un act de aderare la un fond de pensii, dar sunteţi angajat şi aveţi sub 35 de ani, statul a redistribuit din oficiu cotizaţia lunară, într-un fond de pensii private. Administratorul fondului la care aţi fost repartizat aleatoriu este obligat să vă transmită o scrisoare cu confirmarea aderării în termen de 15 zile. În cazul în care nu aţi primit nicio scrisoare, puteţi să înaintaţi o adresă către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, prin care solicitaţi sprijinul Comisiei în identificarea şi comunicarea fondului de pensii la care aţi fost înscris.
VEZI ŞI: APLICAŢIE ONLINE: Calculează-ţi anul în care vei ieşi la pensie!
Potrivit datelor făcute publice de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la finele anului 2013, peste 150.000 de români au în conturile personale fondurile de pensii private obligatorii. De la 1 ianuarie 2014, cota de contribuţie pentru Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale (din contribuţiile pentru asigurări sociale), cu 0,5 puncte procentuale mai mult faţă de cota din anul 2013. Primele contribuţii majorate virate au fost cele pentru luna martie 2014, calculate la salariile brute aferente lunii ianuarie 2014. Până în 2016, această cotă transferată va ajunge la 6%.
CITEŞTE ŞI: Câţi bani trebuie să dai la stat dacă vrei pensie