Concluzia logică ar fi că telefonul mobil în rol de spion îți ascultă vocea și transmite mai departe informații auzite, iar acestea se întorc apoi la tine, când intri pe net, sub formă de reclamă.
Cum însă omul este mai inteligent decât acest device creat chiar de el, la fel de logic este că specialiștii au dat de cap problemei. Mai exact, experții în securitate cibernetică de la NordVPN au pus la punct un test foarte simplu pentru a afla dacă telefonul mobil te spionează sau nu, notează click.ro.
Pasul 1 – Alege un subiect de conversație absolut nou, despre care nu ai mai discutat cu nimeni și pe care nici nu l-ai căutat pe internet. Va fi sigur astfel că nu vei vedea reclame la produse despre care ai vorbit deja.
Pasul 2 – Discută despre subiectul ales în apropierea telefonului mobil. Potrivit specialiștilor, este important să menționezi cât mai multe detalii. De pildă, dacă subiectul ales este o vacanță într-un loc despre care nu ai mai vorbit înainte, dă informații despre cazare, vreme, prețuri, atracții turistice etc.
Pasul 3 – Interacționează cu telefonul mobil așa cum o faci de obicei, însă ține seama de un lucru extrem de important: nu căuta pe internet detalii privind subiectul discuției, pentru a nu influența rezultatul testului.
Pasul 4 – După un timp, deschide succesiv câteva pagini de net. Dacă îți apar reclame despre subiectul discutat, sunt șanse foarte mari ca telefonul tău mobil să te spioneze.
Tot experții vin și cu soluții privind problema spionajului făcut de telefonul mobil. Prima soluție – care, mai exact, minimizează problema – este să verifici permisiunile acordate aplicațiilor. Dacă aplicațiile au acces la microfon, permisiunea respectivă trebuie dezactivată. A doua soluție este să dezinstalezi asistenții vocali (Siri, Google Assistant).
Experții mai recomandă să ștergi istoricul asistentului vocal și chiar să folosești un VPN.
Citește și Cel mai scump brad de Crăciun din Europa costă 2,3 milioane de dolari! Din ce este confecționat