Astfel, cel mai mic preţ este la clinicile Sante, respectiv 105 lei, cu posibilitatea unei reduceri până la 94,5 lei dacă plata este efectuată online sau dacă pacientul are ori doreşte un card de fidelitate.
La Lotus Med, preţul unui test de anticorpi este 95 de lei. La MedLife, acesta costă 120 de lei, la MedSana – 130 de lei, Medicover – 135 de lei, Gral Medical – 140 de lei, Sanador – 150 de lei, Regina Maria – 200 de lei.
La Synevo şi Ok Medical se pot efectua doar două teste de anticorpi la pachet (IgG şi IgM), preţul pachetului fiind de 145 de lei la Synevo şi 240 de lei la Ok Medical.
Nu este nevoie de o programare prealabilă pentru aceste analize, cu excepţia clinicilor Regina Maria şi Medicover (la acestea din urmă este nevoie de programare pentru recoltarea până în ora 10:00).
Se observă, astfel, că preţurile diferă foarte mult de la o clinică la alta, chiar de la simplu la dublu. Aceeaşi diferenţă mare a fost observată de Consiliul Concurenţei şi în cazul testelor Real Time PCR, instituţia de concurenţă anunţând că monitorizează cu atenţie această piaţă.
Cum afli dacă te-ai imunizat după vaccin. Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi la aceste teste, să compare mai multe preţuri şi să aleagă oferta cea mai ieftină, întrucât există diferenţe foarte mari de preţuri pe această piaţă, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la finalul anului trecut.
„Dacă în sectorul alimentar am văzut că lucrurile au continuat să meargă ok, chiar fiind sub şoc, pe zona de produse medicale pieţele nu au funcţionat. Am văzut fenomenele speculative din perioada de început a pandemiei, când preţurile au crescut la măşti, la dezinfectanţi, vedem acum pe zona testelor de tip PCR, vedem diferenţe foarte mari de preţuri, deci e clar că nu este o piaţă stabilizată şi nu rezistă la şocuri. Vom fi şi mai atenţi decât am fost până acum”, a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă online.
Întrebat ce le recomandă oamenilor, în această perioadă când există o cerere mare de astfel de teste, el a răspuns că oamenii trebuie să fie foarte atenţi, să compare mai multe preţuri şi să aleagă oferta cea mai ieftină.
„Pentru oameni: să fie atenţi, să nu se repeadă la primul furnizor, să verifice două, trei, patru locuri, pentru că diferenţele de preţ sunt mari”, a recomandat preşedintele Consiliului Concurenţei.
La cât timp după rapel este indicat să ne facem testul de anticorpi. Medicii Adrian Marinescu şi Valeriu Gheorghiţă ne avertizează să nu ne grăbim
Care e protectia oferita de vaccin si cat va dura imunitatea dobandita prin vaccinare?
Atat Pfizer, cat si Moderna raporteaza ca vaccinurile lor ofera o eficacitate de aproximativ 95% in prevenirea simptomelor usoare si severe ale infectiei COVID-19. Acest nivel de eficacitate pare sa se aplice la toate grupele de varsta si ambele sexe, dupa cum s-a raportat in studiul clinic desfasurat de Pfizer, care include 43.548 de paticipanti. Datele studiului arata ca vaccinarea a aratat protectie timpurie incepand cu 12 zile de la prima doza, la 7 zile dupa a doua doza observandu-se o eficacitate de 95%.
Efectele secundare care pot aparea in cazul ambelor vaccinuri ARNm sunt cauzate ca parte a raspunsului imun la vaccinuri. Conform rezultatelor studiului clinic, cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul Pfizer au fost usoare sau moderate: durere si inflamatie la locul injectarii, oboseala, cefalee, dureri musculare si articulare, frisoane si febra. Acestea s-au ameliorat in cateva zile dupa vaccinare si apar, in general, mai des dupa a doua doza.
Rareori, ca si in cazul altor vaccinuri, anumite pesoane pot dezvolta reactii alergice. Centrele de vaccinare sunt pregatite pentru a asigura asistenta adecvata in aceste cazuri.
Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului?
Împotriva coronavirusul original, vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76 la sută în testele clinice, după prima doză. Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută. Un alt studiu a constatat o eficacitate de 84 la sută. Într-o altă investigație, s-a constatat că vaccinul a redus durata răspândirii și a redus sarcina virală, ceea ce ar putea încetini transmiterea virusului. Pe baza acestor date, vaccinul a primit aprobare în multe țări.
Un studiu al vaccinului AstraZeneca împotriva variantei B117, raportat pentru prima dată în Marea Britanie, a stabilit o eficacitate similară cu cea împotriva virusului original. Rezultatele studiului arată că vaccinul împotriva variantei britanice este eficient în proporție de 75 la sută.
Potrivit stadiului actual al informațiilor, eficacitatea în cazul mutației B1351 este semnificativ mai mică, dar cifre exacte nu sunt încă disponibile. Guvernul sud-african a decis să stopeze lansarea vaccinului AstraZeneca. Motivul: un studiu restrâns, care nu a fost încă evaluat, cu 2.000 de persoane din Africa de Sud, a arătat că vaccinul oferă ”protecție minimă” împotriva infecțiilor ușoare și moderate ale Covid-19, cauzate de varianta B1351.
Cum afli dacă te-ai imunizat după vaccinul anticovid. Ce spune epidemiologul Emilian Popovici
”La vaccinul Pfizer, se apreciază că la două săptămâni după prima doză administrată, o parte dintre cei care primesc această primă doză dezvoltă o protecție undeva la 50%, iar la 10 zile după a doua doză, ajunge la protecția completă sau la protecția maximă.”
Imunizarea cu vaccinul Moderna se face tot cu două doze, dar la intervale puțin diferite față de cele de la Pfizer, de unde rezultă o dezvoltare a anticorpilor decalată, explică vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie:
”Dacă mergem la Moderna, acolo lucrurile stau cam la fel, pentru că e doar o diferență de o săptămână în ceea ce privește rapelul, deci se decalează undeva după a doua doză cu o săptămână.”
Și în ceea ce privește vaccinarea cu serul AstraZeneca, dezvoltarea anticorpilor depinde de momentul la care se face rapelul, mai spune epidemiologul:
”La AstraZeneca avem acel interval de patru săptămâni minim între prima doză și a doua doză, urmând ca a doua doză să poată să fie administrată de la 4 și până la 12 săptămâni.”