Ce trebuie să știi despre pensii | Stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie, arată legea în vigoare.
În cazul concediului de odihnă cel de incapacitate de muncă, venitul se livrează în proporție de 100%, iar în cazul concediilor părintești, respectiv pentru îngrijirea copilului bolnav, Guvernul livrează 85% din cuantum.
Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare.
Pentru a afla când te poți pensiona, trebuie să accesezi site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), să vă completezi data naşterii şi sexul, apoi afli data pensionării, scrie Antena 3.
Românii care n-au acumulat suficientă vechime în muncă, pentru un venit decent la bătrânețe, o pot face dacă vor scoate bani din buzunar. Se pot cumpăra până la ;ase ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare
Recalcularea pensiei se poate face în cazul contribuabililor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.
În concluzie, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.