Guvernul continuă seria de măsuri de asistenţă socială pentru una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale din România, pensionarii.
Aducem aminte că prima măsură luată de guvernul Ponta susţinut atunci de USL a fost redarea banilor luaţi ilegal de PDL de la pensionari. În 2010, după ce tăierea pensiilor cu 15% a eşuat în urma deciziei CCR care a interzis tăierea drepturilor câştigate, Guvernul Boc a ajuns la concluzia că toate veniturile pot şi trebuie să fie impozitate. Prin urmare şi pensiile sub 1.000 de lei/lună, cele mai multe de altfel au fost impozitate. Măsura de echitate socială introdusă de Guvernul Ponta, nu numai că a oprit această practică ilegală dar a restituit celor păgubiţi de regimul Băsescu – Boc sumele oprite de stat timp de doi ani.
La sfârşitul anului 2012, pentru prima dată în 4 ani, pensiile au început să fie indexate cu rata anuală a inflaţiei. Legea pensiilor specifica o astfel de indexare, inclusiv pe timpul Guvernului Boc, doar că majoritatea parlamentară condusă de Roberta Anastase şi Vasile
Blaga a amânat, an de an, aplicarea prevederilor care duceau la indexarea pensiilor. Motivul invocat de foştii guvernanţi, evident, austeritatea.
În 2013 şi 2014 au urmat şi alte măsuri care au venit în ajutorul pensionarilor şi persoanelor cu venituri reduse cum ar fi introducerea ajutoarelor pentru încălzire cu energie electrică şi majorarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzire, o altă prestaţie socială care a fost redusă şi îngheţată de Guvernul Boc.
Sumele pe care pensionarii ar fi trebuit să le dea înapoi depăşeau cu mult posibilitățile multora dintre aceştia. Cazuri de persoane disperate care au recurs la gesturi extreme pentru că s-au trezit peste noapte cu aceste datorii au fost prezentate pe larg de presă.
Motivaţia Guvernului este clară. Astfel de cazuri nu trebuie să mai existe.
Criticile însă nu au întârziat să apară. Opoziţia s-a exprimat vehement împotriva acestei măsuri pe care o consideră una electorală. Se pare că obişnuinţa instituită de 4 ani de guvernare Băsescu – Boc este greu de lepădat. Austeritatea este încă pe buzele celor care au operat cele mai mari tăieri de venituri din istoria recentă a României.
Pe lângă argumentele economice false, ACL-ul condus de Iohannis şi Blaga recurge şi la alte metode ciudate de atac. Consecvenţa lipseşte din disciplina opoziţiei de dreapta care acuză Guvernul că nu a emis Ordonanţă de Urgenţă pentru amnistierea pensionarilor şi mamelor, după ce, chiar în acest an acuza Guvernul de supra reglementare prin
OUG-uri. Este neclar pentru toată lumea acum dacă Guvernul Ponta emite prea multe OUG-uri sau prea puţine.
Dacă există o singură certitudine cu privire la această dezbatere este că persoanele care au primit banii necuvenit, fie că vorbim de pensionari, fie de mame, din motive neimputabile lor, nu ar trebui să plătească. Aceste persoane merită să fie protejate de Guvern şi aici, în această abordare constă diferenţa fundamentală între fosta şi actuala guvernare.