Pentru a compara ofertele de RCA și a alege varianta cea mai bună, o soluție este utilizarea platformelor online de comparare a prețurilor. Acestea afișează rapid prețurile polițelor RCA oferite de diverse companii de asigurări, în funcție de datele introduse despre vehicul și asigurat. Totuși, trebuie reținut că unele companii nu oferă prețuri în weekend sau pentru polițele cu durată mai scurtă, spune Andrei Postelnicu, partener Destine Broker de Asigurare-Reasigurare, citat de ziaruldeiasi.
Postelnicu subliniază că nu trebuie comparate doar prețurile din diferite oferte de RCA, ci și ce este inclus în fiecare ofertă. ”Dacă se optează pentru colaborarea cu un broker de asigurare, online si offline, acesta va culege informațiile de care are nevoie pentru oferta RCA și va reveni cu oferta personalizată, având acces la toate platformele asigurătorilor. Ce mai trebuie menționat este faptul că trebuie să se facă o analiză a acoperirilor incluse. Totodată, nu se compară doar prețul, ci și ce este inclus în fiecare ofertă. Trebuie să se verifice limitele de despăgubire, excluderile și orice clauze suplimentare”, explică brokerul în asigurări.
Potrivit aceluiași expert în domeniu, trebuie luate în considerare și eventualele reduceri oferite de firmele de asigurări, cum ar fi cele pentru șoferii fără daune sau pentru cei care optează pentru polițe pe termen lung. Și încă un sfat, la fel de important: ”Să se citească recenziile și evaluările despre companiile de asigurări. O companie cu o bună reputație în ceea ce privește plata daunelor și suportul clienți poate fi mai valoroasă decât una cu prețuri mai mici. Apoi, persoana trebuie să se informeze de la brokerul de asigurare despre cât de repede răspund companiile la cererile de despăgubire. Este un aspect important, mai ales în caz de accident”, mai spune Andrei Postelnicu.
Pe de altă parte, brokerul de asigurări subliniază că la alegerea unei asigurări, este esențial să se citească cu atenție termenii și condițiile, pentru a înțelege ce acoperă și în ce situații nu oferă protecție. În plus, pe lângă prima anuală, trebuie să luate în considerare și alte cheltuieli, cum ar fi franșiza (suma plătită din propriul buzunar în caz de daună) și eventualele costuri de reparații sau întreținere.
În privința prețurilor, trebuie spus că șoferii români se plâng în continuare de nivelul acestora, deși există plafonare pentru aceste polițe obligatorii. Dacă anul trecut media prețurilor era de 1.500 de lei, anul acesta prețul ajunge să fie și cu 40 la sută mai mare.