Cum alegem un pepene copt, dulce şi fără chimicale. 10 metode care nu dau greş

Sfaturi pentru a alege un pepene copt, care să fie și dulce și lăsat să atingă matritatea fără chimicale.
Iulian Tudor
29 iun. 2019, 09:39
Cum alegem un pepene copt, dulce şi fără chimicale. 10 metode care nu dau greş

Pepenele este cu siguranță cea mai delicioasă și ieftină metodă de a ne răcori în zilele caniculare de vară, scrie gandul.info. Dar cum în ultima perioadă s-a creat o adevărată isterie în jurul fructelor injectate cu substanţe care accelerează creşterea şi coacerea este important de știut cum să facem diferența!

1.Atenție de unde cumpărați pepenele! Pare deja un sfat banal, însă dacă de ce ați risca să cmpărați un pepene de import când piețele românești deja sunt pline de producători adevărați care își vând marfa proaspătă din recoltă autohtonă. Cu un ochi ager, este ușor de văzut cine este fermierul și cine este intermediarul în piață, așa că prin cumpărarea unei lubenițe românești aveți o siguranță mai mare că acel pepene este unul care nu a fost forțat că se coacă sau nu s-a copt pe vapor sau în vreun tir în drum spre România.

Citeşte şi 15 alimente pe care le poţi mânca în orice cantitate fără să te îngraşi

2.Testul dopului care indică un interiorul ce nu este roșu și nici dulce! Pentru că pepenele a fost forțat „contra naturii” în mod normal nu a avut timp să acumuleze zaharurile necesare dar nici să aibă aspectul roșu, natural. Deci dacă la același „dop” descoperiți că în interior fructul nu este roşu dar nici gustul nu este dulce atunci sigur ceva nu este în regulă cu pepenele respectiv!

3.Pepenii forțați să se coacă au semințe albe, neevoluate! Pentru a-i identifica foarte repede trebuie doar să fim atenţi la seminţe atunci când se face testul dopului. Bineînțeles că dacă descoperiți că semințele nu arată corespunzător puteți refuza fructul! Astfel, este bine de știut că acesta ar putea conține Forchlorfenuron, una dintre substanţele folosite de-a lungul ultimilor ani, pentru a creşte şi a coace miezul pepenilor. Este o substanţă folosită la accelerarea creşterii şi în SUA – pentru struguri sau kiwi, dar care este interzisă în Europa. Forchlorfenuronul a fost testat pe şoareci în SUA, observându-se că, la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia (căderea părului n.r). De asemenea, şoarecii au scăzut în greutate pe parcursul testelor.

4.Nu orice sămânță albă e semn că pepenele a fost injectat! Mai există pepeni care au majoritatea semințelor negre dar din cauza condițiilor meteo mai sunt printre ele și câteva albe, necoapte. Acele fructe nu pot fi considerate periculoase, după cum ne-a explicat Daniela Iancu, producător de pepeni din localitatea Dăbuleni, județul Dolj. „Pepenii noștri care NU au fost injectați mai au printre semințe și unele albe, necoapte cum le spunem noi, dar asta nu înseamnă că i-am injectat cu ceva, pur și simplu acea sămânță este sterilă, stearpă, mai rămân în pepene câteva semințe care nu au timp suficient să se coacă”, a explicat producătorul de lubenițe din localitatea Dăbuleni, județul Dolj.

5. Culoarea pepenului – semn că ar putea fi culeși mai demult. Astfel, cei care sunt mai galbeni au fost ținuți o perioadă mai lungă până să ajungă să vă fie vânduți.

6. Nu-i cumpărați pe cei care prezintă lovituri la nivelul cojii, semn că ar putea avea gustul alterat. În mod asemănător, aspectul cojii trebuie să fie uniorm, semn că lubenița este bine coaptă în întregime.

7. Verificați coaja pepenilor. Dacă aceasta are un aspect stafidit, acesta este un alt semn că lubenița nu este culeasă de curând.

8. Uitați-vă la codița pepenelui – care este mai verde la cei culeși de curînd și uscată la cei depozitație perioade mai lungi. Acest text nu poate fi aplicat însă pepenilor comercializați în hypermarketuri care au spații de depozitare la rece și pot păstra pepenele proaspăt mai mult timp.

Nu există nici o legătură între dulceașa unei lubenițe și faptul că pepenii au coaja de un verde închis sau sunt „vărgați”. Este doar o chestiune ce ține de soiul sau hibridul ales de producător de la ar fi bine să cereți informații, ca să verificați apoi pe internet mai mlte informații despre acea varietate de pepene dacă v-a plăcut sau nu.

10.Ultima soluție: analiza de laborator! Dacă vreți neapărat să vă convingeți că ceea ce mâncați este sau nu natural cu siguranță analiza de laborator este soluția cea mai sigură! Specialiștii vă pot da un raport clar al substanțelor conținute de fructul respectiv și vă pot confirma sau infirma dacă au fost folosite substanțe chimice în procesul de maturare a fructelor! Inconvenientul este desigur costul analizelor pe care trebuie să îl suportați din buzunar! Atenție! Potrivit specialiștilor din domeniu, substanțele chimice folosite la stimularea fructelor nu pot fi metabolizate și eliminate din corp, cea mai mare parte dintre ele se acumulează în grăsimi și afectează ficatul. Cu cât înaintăm în vârstă, consumul de legume și fructe cu conținut ridicat de chimicale poate produce probleme de sănătate: îmbolnăvirea ficatului, a rinichilor și chiar unele forme de cancer. De asemenea, aceste substanțe generează apariția supraponderalității și a obezității, care favorizează declanșarea bolilor hipertensive, a diabetului și a bolilor cardiovasculare.

DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Proiectul energetic uriaș făcut de danezi în România. Va fi funcțional începând cu 2025 și va crește producția națională de curent electric
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Avem PRIMELE IMAGINI cu locul de veci cumpărat de Silviu Prigoană! Martorii din cimitir spun că ar fi fost înmormântat în mare secret! Așa arată cavoul omului de afaceri: „Pe stânga sunt sicriele și pe dreapta urnele” | EXCLUSIV
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Trei bărbați reținuți după un incident violent într-un mall din Sectorul 6, București
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei