Cum alegi aparatul de aer condiționat. De ce să ții cont

Aproximativ o treime din locuințele din România au cel puțin un aparat de aer condiționat. Peste 40% dintre respondenții unui studiu spun că îl folosesc doar în zilele caniculare, iar din 10 români folosesc aparatul de aer condiționat aproape zilnic în perioada verii.
Alina Costache
28 iun. 2024, 17:40
Cum alegi aparatul de aer condiționat. De ce să ții cont
Aparatul de aer condiționat crește factura la energie electrică

Se anunță o vară cu temperaturi extrem de ridicate. Luna iulie aduce temperaturi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în aproape toată țara, dar mai ales în regiunile estice, sudice și sud-estice ale țării. Cu excepția regiunilor sud-estice, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare, mai ales în zona Carpaților Occidentali. Spre sfârșitul lunii, regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.

Pentru cei mai mulți români, temperatura la care se simt cel mai bine în locuință este între 21 și 23 de grade Celsius. Aproximativ o treime din locuințele din România au cel puțin un aparat de aer condiționat. Patru din zece români folosesc aparatul de aer conditionat aproape zilnic în perioada verii, conform unui studiu făcut de o companie energetică.

 

Cum alegi aparatul de aer conditionat. De ce să ții cont

Alegerea unei instalații de climatizare nu este o misiune ușoară. Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ții cont înainte să cumperi un aparat de aer condiționat. În primul rând trebuie să stabilești destinația acestuia, dacă este destinat pentru uz casnic sau industrial.

Un alt detaliu important de care să ții cont are legătură cu suprafața și numărul camerelor care trebuie răcite. În funcție de acestea, te vei orienta către aparate de aer condiționat cu performanță energetică și capacitate de climatizare optime. De exemplu, dacă vorbim de spații comerciale, ei bine acestea sunt mai dificil de climatizat. Trebuie să ții cont de activitățile desfășurate în interiorul acestora, dar și de activitatea desfășurată.

Citește și: Canicula triplează facturile romanilor la energie. Noi majorări la curent, anunțate de la 1 iulie. Care vor fi clienții afectați

De asemenea, este important să țineți cont și de izolarea termică de care are parte construcția, deoarece poate să influențeze într-o mare măsură temperatura din interior, dar și de dimensiunea ferestrelor.

Pentru încăperile open space, alegerea este una mai ușoară, deoarece trebuie să iei în calcul doar suprafața acestora. În cazul locuințelor cu mai multe camere, este importantă și comunicarea dintre acestea, deoarece felul în care sunt amplasate ușile și holurile poate influență felul în care trece aerul răcit.

Valorile recomandate sunt:
9.000 BTU pentru încăperi cu o suprafață cuprinsă între 20 și 25 metri pătrați;
12.000 BTU pentru suprafețe de 25-35 metri pătrați;
18.000 BTU pentru suprafețe de 40-50 metri pătrați;
24.000 BTU pentru suprafețe de 60-70 metri pătrați.

Citește și: Aerul condiţionat răcoreşte casa, dar arde rău la buzunare. Facturile la energie bubuie în zilele caniculare

Alte două aspecte importante de care să țineți cont au legătură cu nivelul de zgomot și consumul de energie. Clasa energetică a aparatului de aer condiționat îți poate oferi informații prețioase cu privire la consumul de energie al acestuia. Echipamentele din clasele energetice A și A+ sunt mai economice decât B, C sau D, iar diferențele pot să ajungă chiar și la 40%.

Performanța energetică și capacitatea sistemului de climatizare pot influență nivelul de zgomot al aparatelor de aer condiționat. Cu toate astea, modelele noi, de la firme de renume, sunt tot mai silențioase și mai puțin deranjante. Indiferent de numele furnizorului, interesează-te și eventual testează, dacă ai posibilitatea, sistemul de climatizare. Un aparat de aer condiționat de calitate nu va face un zgomot mai puternic de 60-65 decibeli.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Accident grav pe DN 72 cu trei vehicule, inclusiv o cisternă de GPL, implicate
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!