Cu toate astea, fiind bogată în colesterol, delicioasa carne de miel trebuie consumată cu moderație de cei care au probleme cu colesterolul. Carnea conține multe proteine, grăsimi saturate și aproximativ 80 mg de colesterol la 100 de grame, combinație ce crește riscul apariției de afecțiuni cardiovasculare și colici biliare.
Reputatul medic Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că acest sortiment de carne determină și alte probleme de sănătate pe lângă cele cardiovasculare, dacă nu este achiziționat din locuri sigure, unde beneficiază de controale sanitar-veterinare.
Cea mai bună carne de miel este cea care, pe lângă că are aplicată ștampila sanitar-veterinară, mai prezintă două elemente ușor de identificat de către consumatori: dentiție specifică rumegătoarelor și copite fără gheare. Acestea două sunt semne clare că este un animal sănătos și autentic.
„Provenienţa şi conservarea corespunzătoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare. Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade„, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, potrivit dcmedical.ro
Culoarea cărnii este un excelent indicator. Aceasta variază între roz și roșu, în funcție în principal de alimentația mielului, condițiile de creștere și rasa acestuia. Totuși, carnea trebuie să fie roz și să aibă un aspect (chiar dacă nu se poate atinge) mătăsos și suplu pentru a garanta prospețimea și gustul său. Grăsimea trebuie să fie albă și fermă.
Medicul mai atrage atenția asupra faptului că, în cazul anumitor afecțiuni, carnea de miel poate deveni toxică. Astfel, preparatele din miel ar trebui evitate cu desăvârșire de către persoanele care suferă de gută, de afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale.
Citeste si Carnea de miel, un superaliment sau un pericol ascuns? Cine ar trebui să o evite şi de ce
„Carnea de miel: are valoare calorică ridicată şi este considerată „toxică” în anumite condiţii. Vorbim de 200 – 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conţinut ridicat conţin de fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E.
Prin componenta proteică importantă dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural.
Probleme sunt în special cu carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni, legate de conţinut, preparare şi, nu în ultimul rând, de provenienţă şi conservare.
Conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine, fac această carne dificil de digerat, fiind considerată chiar „toxică” mai ales pentru pacienţii cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai. Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilogrrame şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii.
În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite. Conţinutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului până la constipaţie„, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență.