Care e, de fapt, cel mai bun iaurt. Iaurtul este un produs lactat care nu lipsește din niciun frigider, dar puțini români știu cum să îl aleagă pe cel mai sănătos. Nutriționiștii au dezvăluit care sunt criteriile de bază în ceea ce privește beneficiile acestui aliment.
Specialiștii au realizat un ghid pentru ca oamenii să poată identifica cele mai bune tipuri de iaurt. Aceștia au luat în calcul ingredientele pe care le conține, dar și proprietățile pe care le are pentru organism.
Citește și: Cât poți să păstrezi iaurtul în frigider după ce l-ai deschis? Răspunsul te va surprinde
Cea mai sănătoasă variantă este cea simplă, adică iaurtul realizat din lapte și culturi de bacterii vii. Acesta nu are zaharuri adăugate, arome artificale și alți aditivi, find bogat în proteine și probiotice.
Iaurtul simplu conține doar zaharuri naturale sub formă de lactoză care furnizează 7 – 12 grame de zahăr/cană (250 de grame).
O altă opțiune sănătoasă este iaurtul grecesc care se remarcă prin textura groasă și conținutul ridicat de proteine. Producătorii strecoară produsul de zer, rezultatul fiind un aliment dens, cu aproape de două ori mai multe proteine.
Acest tip de iaurt are mai puțini carbohidrați decât cel obișnuit. Nutriționiștii îl recomandă pentru că este foarte bun în gestionarea kilogramelor, dar și pentru că este sărac în lactoză și foarte bogat în calciu.
Iaurtul islandez (Skyr) este asemănător cu cel grecesc, fiind gros, cremos și bogat în proteine. Acesta este filtrat și rezultatul are un conținut redus de zahăr. Este ideal pentru cei care caută o aromă picantă, putând fi savurat simplu sau combinat cu toppinguri naturale.
Citește și: Dieta cu iaurt te scapă de kilograme ca prin minune! Cum arată meniul pentru fiecare zi
Nutriționiștii recomandă și iaurturile cu un conținut ridicat de grăsimi. Acestea sunt foarte sănătoase pentru consum pentru că păstrează toți acizii grași benefici care se găsesc în mod natural în produsele lactate.