Cum alegi un pepene perfect copt fără să îi faci „dop”. În fiecare an, românii se confruntă cu aceeași dilemă: cum îşi dau seama dacă un pepene roşu este copt, fără să îi faci „dop”. Unii se ghidează după miros, alții îl ciocănesc, să vadă dacă sună a gol, semn că s-a copt bine, iar cei mai neîncrezători îl roagă pe vânzător să-i dea dop rotofeiului, ca să fie siguri că n-au ales un pepene răscopt sau, mai rău, unul de-a dreptul crud.
Iată indiciile de care trebuie să ţii seama atunci când alegi un pepene roşu:
Sunetul: bateți uşor în coaja pepenelui şi ascultați sunetul pe care îl scoate. Pepenele nu trebuie să sune a gol. Sunetul unui pepene perfect copt ar trebui să fie plin, iar atingerea ar trebui să creeze o senzaţie de elasticitate, ca şi cum degetele sunt „respinse” de coajă.
Codiţa; un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Alegeți pepenii care au coada încă verde, pentru a avea siguranţa că nu este „trecut”.
Punctul galben: la capătul opus codiţei ar trebui să existe un punct /o pată galbenă sau maronie. Dacă ea este albă sau nu există, înseamnă că fructul a fost cules prea devreme şi nu este suficient copt.
Coaja: un pepene suficient copt nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafaţa lui. Acesta este un indiciu că fructul este prea copt.
Forma: alegeți pepenii care au o formă simetrică, ovală sau rotundă. Evitați-i pe cei deformaţi, turtiţi la un capăt sau cu proeminenţe. Toate acestea pot fi indicii că pepenele a fost expus la soare neuniform (a stat pe o piatră sau a avut umbră) ori nu a fost udat în mod constant. Zonele deformate pot fi crude sau, din contră, uscate.
Greutatea: un pepene greu pentru dimensiunea lui conţine o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că este perfect copt. Comparați greutatea a doi pepeni identici ca mărime şi alegeți-l pe cel mai greu dintre ei, pentru că acesta va fi mai bine copt.
Iată şi alte metode testate de-a lungul anilor:
Cum se scot corect căpușele. Metode rapide care te feresc de pericole + când să suni la medic VIDEO