Cum apar și cât timp rămân în organism anticorpii anti-COVID. Explicațiile ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a explicat printr-o postare pe Facebook, în detaliu, ce sunt anticorpii și cum funcționează aceștia. Prin intermediul postării, ministerul a răspuns la întrebarea ”Ce ştim despre anticorpii anti-COVID-19?”
Alina Costache
13 apr. 2021, 22:11
Cum apar și cât timp rămân în organism anticorpii anti-COVID. Explicațiile ministerului Sănătății

Cum apar și cât timp rămân în organism anticorpii anti-COVID. Anticorpii anti-COVID sunt proteine produse de celule ale sistemului imun care circulă prin sânge, însă acestea se găsesc și la nivelul mucoaselor. O persoană vaccinată va sintetiza anticorpii necesari combaterii unei boli fără a trece prin aceasta și fără a fi expusă riscurilor sau complicațiilor acesteia.

Este nevoie de o perioadă de câteva zile pentru a începe producția anticorpilor și câteva săptămâni până când aceștia pot atinge un prag  critic care să confere protecție. De asemenea, anumite medicamente sau plasma convalescentă conțin anticorpi care pot ajuta o persoană bolnavă să se vindece.

Citește și: Rudele pacienţilor decedaţi de la Victor Babeş rup tăcerea după tragedie: „Veniţi cu maşina, vă dăm mortul. Nimeni nu vrea să spună nimic”

Cum apar și cât timp rămân în organism anticorpii anti-COVID

”Ce știm despre anticorpii anti-COVID-19? Anticorpii sunt proteine produse de celule ale sistemului imun – limfocite B (sau celule B). Aceștia circulă prin sânge, dar se găsesc și la nivelul mucoaselor, recunosc substanțe străine corpului – numite antigeni (componente ale virusurilor sau bacteriilor) și le neutralizează. Anticorpii sunt structuri specializate, astfel încât fiecare anticorp se va lega specific de un anumit antigen. După ce corpul uman intră în contact cu un antigen, sistemul imun îl va recunoaște și va sintetiza anticorpi împotriva acestuia. Astfel, atunci când organismul intră în contact cu aceeași structură străină, anticorpii deja sintetizați o vor recunoaște și o vor elimina, prevenind astfel infecția sau formele severe de boală. Contactul dintre organismul uman și un antigen poate să apară prin infectarea directă cu un virus sau o bacterie, situație în care organismul va trece prin boală și apoi va sintetiza anticorpii necesari combaterii acesteia în viitor.

În același timp, organismul uman poate sintetiza anticorpii necesari prin expunerea controlată la anumite componente ale unui agent patogen sau la o formă inactivată a acestuia, prin vaccinare. În esență, corpul este învățat să recunoască anumiți antigeni și să se protejeze față de acestea. Astfel, o persoană vaccinată va sintetiza anticorpii necesari combaterii unei boli fără a trece prin aceasta și fără a fi expusă riscurilor sau complicațiilor acesteia. Cu toate acestea, este necesară o perioadă de câteva zile pentru a începe producția anticorpilor și câteva săptămâni până când aceștia pot atinge un prag critic peste care să confere protecție. În această perioadă, organismul este încă vulnerabil. De asemenea, anumite medicamente sau plasma convalescentă conțin anticorpi care pot ajuta o persoană bolnavă să se vindece.

În cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, organismul poate produce anticorpi specifici îndreptați împotriva anumitor structuri ale virusului. Din acest punct de vedere, proteina Spike este prima cu care organismul intră în contact, dar și una dintre cele mai importante ținte ale anticorpilor. În cazul vaccinurilor anti-COVID-19, acestea „învață” organismul să recunoască proteina Spike a virusului și să producă anticorpi împotriva acesteia, astfel încât, în momentul în care o persoană vaccinată va intra în contact cu virusul, anticorpii deja sintetizați să poată să neutralizeze virusul, dacă sunt într-o cantitate suficientă.

În prezent, deși datele sunt limitate, s-a observat că, în general, persoanele cu forme asimptomatice sau ușoare de boală vor produce o cantitate mai mică de anticorpi decât persoanele care au făcut forme mai grave de COVID-19. De asemenea, se cunoaște faptul că anticorpii apar într-un număr suficient de mare după 1-3 săptămâni. Durata de protecție dată de anticorpi este încă analizată, dar s-a observat că anticorpii anti-COVID-19 sunt prezenți în organism la 6 și chiar 8 luni de la infectare, iar cantitatea acestora a scăzut moderat pe parcursul acestor luni. Cu toate acestea, nu se știe încă ce cantitate este necesară pentru a proteja o persoană. Aceste date sunt încă în cercetare și există multiple studii care încearcă să răspundă la aceste întrebări. De asemenea, nu se cunosc date clare cu privire la capacitatea anticorpilor obținuți atât prin boală, cât și prin vaccinare, de a neutraliza alte tulpini ale virusului” , este mesajul postat de Ministerul Sănătății pe Facebook.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru a doua zi de Crăciun. Ce se întâmplă cu Gemenii și Racii
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie, reintrodusă din 2025. Prima încorporare, în vară
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Domeniul schiabil din Sinaia închis de Crăciun din cauza viscolului
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?