Scenariul a fost gândit pentru eventualitatea unui cutremur asemănător cu cel din 1977 și apropiat de cel din Turcia.
Reamintim că, în urmă cu doar o zi, două cutremure devastatoare au lovit Turcia și Siria. Primul a avut magnitudinea de 7,8 grade, iar al doilea de 7,7. Până în acest moment, bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a ajuns la aproape 4.900 de decese.
Iată scenariul oficial pentru un cutremur mare în București:
La 10.04.2014.02.51 în zona Municipiului Focşani-Vrancea a avut loc un cutremur cu epicentrul la 450 40` latitudine N şi 26o 30` E de magnitudine 8o pe scara Richter, la o adâncime de 141 de km şi o durată de 15 secunde.
02.54.00. Centrul de înştiinţare şi alarmare al Municipiului Bucureşti este înştiinţat de către Institutul Naţional de Seismologie şi Fizica Pământului despre caracteristicile mişcării seismice produse şi că magnitudinea resimţită pe teritoriul Municipiului Bucureşti a fost de 80 pe scara Richter.
02.57. Ofiţerul de serviciu al Centrului de înştiinţare şi alarmare al Municipiului Bucureşti, pune în aplicare măsurile de apărare împotriva efectelor seismului cuprinse în Planul de apărare împotriva dezastrelor al Municipiului Bucureşti astfel:
– verifică situaţia membrilor Secretariatului tehnic permanent al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti ;
– informează pe membrii Secretariatului tehnic permanent al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti despre situaţia existentă, pe măsura sosirii acestora la sediu;
– centralizează informaţiile privind efectele seismului primite prin sistemul Protecţiei Civile;
03.00 Intră în acţiune echipele de cercetare ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care până la ora 03.15, raportează Secretariatului tehnic următoarele date preliminare:
– raionul de distrugeri nr.1 al locuinţelor din Municipiul Bucureşti delimitat de străzile ;
– avarierea parţială a unor spitale, dar fără limitarea capacităţii de spitalizare şi primire a victimelor.
03.25. Secretariatul tehnic permanent (după ce a fost informat pe scurt asupra situaţiei prezumate a efectelor cutremurului prezintă Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, estimarea preliminară a efectelor cutremurului, conform tabelelor următoare:
Distribuţia victimelor din categoria Decedaţi pe sectoarele Municipiului Bucureşti şi Jud. Ilfov:
Distribuţia victimelor din categoria încarceraţi pe sectoarele Municipiului Bucureşti şi Jud. Ilfov:
Supravieţuirea victimelor încarcerate pe sectoarele Municipiului Bucureşti şi Jud. Ilfov:
Din analizarea datelor prezentate putem remarca că din totalul de 215 victime încarcerate, după 48 de ore supravieţuieşte doar una, ceea ce face obligatorie intervenţia de căutare salvare, pentru că altfel, cele 1411 victime prinse în dărâmăturile provocate de prăbuşirea locuinţelor afectate de cutremur vor pieri în primele 48 de ore, crescând mult decesele provocate de cutremur.
Distribuţia victimelor Sinistrate pe sectoarele Municipiului Bucureşti şi Jud. Ilfov:
Analizarea numărului de sinistraţi care se produc ca urmare a distrugerii clădirilor afectate de cutremur face necesară stabilirea a mai multor tabere de sinistraţi în principal în Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov, în care vor fi cazate victimele sinistrate din aceste localităţi. Celelalte victime sinistrate vor fi cazate în facilităţile neorganizate existente.
Pe baza acestor date, Secretariatul tehnic permanent propune Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă următoarele măsuri, preliminare:
– intervenţia imediată a tuturor echipelor de căutare-salvare uşoară din subordinea Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă în zonele mai sus menţionate, conform Planului de Apărare împotriva dezastrelor;– solicitarea intervenţiei imediate a echipelor de căutare-salvare a Comandamentului Protecţiei Civile;
– continuarea operaţiunilor de cercetare a zonelor afectate de seism, pentru evaluarea cât mai completă a pierderilor umane şi a distrugerilor materiale, în vederea limitării efectelor şi a reabilitării post-dezastru;
– instalarea taberelor de sinistraţi în raioanele stabilite Municipiul Piteşti şi Câmpulung Argeş.
03:35 – Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă aprobă măsurile propuse şi numeşte echipa de coordonare a intervenţiei din raionul de distrugeri nr. 1 în Municipiul Bucureşti.
04:00 – Directorul Direcţiei de Sănătate Publică prezintă Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă evaluarea preliminară a efectelor seismului asupra populaţiei şi impactul acestuia asupra facilităţilor medicale ale Municipiului Bucureşti.
Totalul victimelor transportabile cu autosanitara pe sectoarele Municipiului Bucureşti şi Jud. Ilfov:
Modul de ajungere a victimelor la spitalele de primire pe sectoarele Municipiului Bucureşti şi Jud. Ilfov: