UPDATE: PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile anunţă, marţi seară, la finalul unei şedinţe de discuţii, ”angajamentul ferm pentru formarea unei majorităţi pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european şi susţinerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidenţiale”.
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale anunţă, marţi seară, într-un comunicat de presă comun, ”angajamentul ferm pentru formarea unei majorităţi pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european şi susţinerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidenţiale”.
Partidele prcizează că, în cadrul primei întâlniri organizate în urma semnării Rezoluţiei comune de săptămâna trecută, au fost discutate câteva priorităţi esenţiale.
În primul rând s-a discutat despre începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european.
”În zilele următoare, cele patru partide şi reprezentanţii Minorităţilor Naţionale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare şi reforme şi care va avea în vedere priorităţile cetăţenilor României. Astfel, părţile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare şi grupuri de lucru pe domenii de activitate”, arată partidele.
Acestea anunţă că au convenit că este necesar un plan concret de eficientizare şi de reducere a cheltuielilor publice şi a birocraţiei în administraţia publică.
De asemenea, s-a convenit creşterea ritmului actual de investiţii şi a reformelor din PNRR.
”Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene îşi asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituţii şi în clasa politică, prin bună guvernare, transparenţă în cheltuirea banului public şi respect faţă de cetăţean”, se mai arată în comunicatul de presă.
UPDATE Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi că la ora 19.00 se vor întâlni PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile şi încep discuţiile, el precizând că o majoritate trebuie să pună un guvern cât de repede. Liderul UDMR a subliniat că ar fi o greşeală ca această coaliţie, în faţa oamenilor, să se certe pe funcţii.
Preşedintele UDMR a declarat la Digi24 că primul pas este să avem o majoritate parlamentară. ”Pe 20, 21 decembrie, noul Parlament trebuie convocat, că atunci se termină mandatul actualului Parlament şi o majoritate trebuie să pună un guvern cât de repede se poate şi binenţeles, trebuie un program de guvernare prin care toate deciziile vor fi pragmatice şi în folosul oamenilor, fiindcă trebuie să înţelegem furia oamenilor”, a spus liderul UDMR.
Citește și : CTP dorește retragerea Elenei Lasconi și candidatura lui Ilie Bolojan la alegerile prezidențiale
El a menţionat că degeaba spui cu datele statistice că o ducem bine, că a crescut PIB-ul.
”Este adevărat, dar oamenii, mai ales la periferia societăţii, sunt furioşi, oameni care au soţ, soţie plecaţi la muncă, sunt furioşi. Dacă noi nu înţelegem furia oamenilor şi nu vrem să facem dreptate şi asta este important, ca măsurile să aducă dreptate…Nu au fost discuţii până acum”, a mai arătat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a arătat că săptămâna trecută au fost discuţiile privind această mare majoritate în Parlament.
”Astăzi, la ora 19.00 ne vom întâlni PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţi şi încep discuţiile”, a anunţat preşedintele UDMR.
”Ar fi o greşeală ca această coaliţie, în faţa oamenilor, să se certe pe funcţii. Asta ar fi prima greşeală, pentru că în acest moment trebuie să vii cu soluţii”, a mai spus Kelemen Hunor, el precizând că o altă greşeală ar fi ca această coaliţie să aibă doi sau trei candidaţi la prezidenţiale, pentru că s-a văzut la alegeri că niciunul nu a intrat în turul doi.
”Puterea trebuie împărţită, ca să aibă fiecare o responsabilitate”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Liderii coaliției pro europene, adică PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale au ajuns la un acord de principiu pentru formarea unui Guvern. Marți seară, reprezentanții partidelor pro-occidentale ar urma să se reunească. Rămâne de văzut dacă USR va face parte din Guvern sau nu, în condițiile în care surse citate de România TV susțin că PSD nu ar vrea USR la guvernare.
Conform surselor, premierul viitorului Guvern va fi de la PSD, cel mai probabil Marcel Ciolacu. În schimb, liberalii ar putea da candidatul unic la alegerile prezidențiale de anul viitor. Pentru această canidatură este vehiculat numele lui Ilie Bolojan, președintele interimar la PNL.
În noul Guvern vor fi mai multe funcții de vicepremieri, de la fiecare partid în parte. PNL, UDMR și USR (dacă vor fi cooptați) vor avea câte o funcție de vicepremier. Este posibil ca vicepremierii să aibă și portofolii, să nu aibă doar funcție de reprezentare politică.n opoziție, pentru a nu fi doar partidele suveraniste în acest bloc de opoziție.
Citește și: Elena Lasconi, criză de nervi în sediul USR: „Nu plec nicăieri”
Conform unor surse noul Guvern va păstra structura actuală , cu cel puțin 17 ministere. De asemenea, în loc de 2 funcții de vicepremier vom avea 3.
PSD își dorește Ministerul Muncii și Ministerul Transporturilor. Este posibil ca PSD să ofere continuitate actualilor miniștri, Simona Bucura Oprescu și Sorin Grindeanu.
PNL ar vrea să ocupe în continuare portofoliile de la Finanțele și Ministerul Fondurilor Europene sau Ministerul de Externe.
UDMR își dorește să revină pe ministerele deținute anterior ieșirii lor de la guvernare, adică Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Culturii.
Tot în ședința Coaliției pro-europene s-ar putea discuta și despre împărțirea funcțiilor în Parlament. Astfel, PSD va solicita funcția de președinte al Camerei Deputaților, în timp ce PNL va solicita funcția de președinte al Senatului.
În Birourile Permanente de la Senat și Camera Deputaților, calculul se va face în funcție de ponderea fiecărui partid.