Cazinoul din Constanţa, preluat, la 31 august 2011, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) de la Consiliul Local al Primăriei din Constanţa, cu scopul de a fi reabilitat, revine în administrarea primăriei, după un an în care nu au fost demarate lucrări de reabilitare, conform Hotărârii de Consiliu Local acceptate atunci de minister.
Primarul Constanţei Radu Mazăre a afirmat miercuri că vrea trecerea Cazinoului la municipalitate în condiţiile în care MDRT nu a început reabilitarea acestuia, el spunând că intenţionează să vândă obiectivul printr-o licitaţie internaţională.
Privind eventuala vânzare a Cazinoului, care este monument istoric, ministrul Culturii Puiu Haşotti a precizat că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) are drept de preemţiune în cazul scoaterii imobilului la licitaţie.
Astfel, Primăria Constanţei ar trebui să comunice mai întâi MCPN preţul pe care îl fixează pentru vânzarea Cazinoului, iar Guvernul să analizeze oportunitatea cumpărării imobilului. În cazul în care achiziţia ar avea loc, Ministerul Culturii ar trebui să şi reabiliteze Cazinoul. Guvernul ar trebui însă să decidă dacă va aloca banii necesari pentru aceste lucrări, suma necesară fiind estimată, la momentul preluării de MDRT, la 40 de milioane de lei.
Haşotti a mai declarat că MCPN este deschis şi unei asocieri cu primăria pentru reabilitarea Cazinoului, însă pentru a se implica în această investitţie ar trebui ca licitaţia pentru atribiurea lucrărilor să fie organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului din subordinea ministerului. Ministerul Culturii ar trebui să supervizeze în orice caz lucrările de reabilitare la Cazino, fiind vorba de un monument istoric.
Haşotti a mai spus că, din câte ştie, fiind şi constănţean, locuitorii oraşului nu şi-ar dori să existe un alt proprietar decât primăria al acestui imobil-emblemă.
Ministrul a mai spus că, personal, consideră că, dacă MCPN se va ocupa de reabilitarea Cazinoului, destinaţia imobilului ar trebui să fie una culturală. Cazinoul ar putea deveni un mall cultural, care să găzduiască diferite activităţi de profil, de la conferinţe, la spectacole, a arătat Haşotti.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a decis să transfere Cazinoul din Constanţa în administrarea primăriei, întrucât nu are fonduri pentru reabilitarea clădirii, iar termenul de începere a lucrărilor a fost depăşit.
Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului şi este clasat ca monument istoric de categoria A (de importanţă naţională), pe Lista monumentelor istorice.
Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.