Cum ar putea deveni Cazinoul din Constanţa o destinaţie culturală

Ministrul Culturii Puiu Haşotti a declarat joi că există posibilitatea ca MCPN să-şi folosească dreptul de preemţiune şi să cumpere Cazinoul din Constanţa, cu obligaţia de a-l reabilita, însă, personal, consideră că în acest caz imobilul ar trebui să aibă destinaţie culturală.
Romania TV
06 sept. 2012, 16:36
Cum ar putea deveni Cazinoul din Constanţa o destinaţie culturală

Cazinoul din Constanţa, preluat, la 31 august 2011, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) de la Consiliul Local al Primăriei din Constanţa, cu scopul de a fi reabilitat, revine în administrarea primăriei, după un an în care nu au fost demarate lucrări de reabilitare, conform Hotărârii de Consiliu Local acceptate atunci de minister.

Primarul Constanţei Radu Mazăre a afirmat miercuri că vrea trecerea Cazinoului la municipalitate în condiţiile în care MDRT nu a început reabilitarea acestuia, el spunând că intenţionează să vândă obiectivul printr-o licitaţie internaţională.

Privind eventuala vânzare a Cazinoului, care este monument istoric, ministrul Culturii Puiu Haşotti a precizat că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) are drept de preemţiune în cazul scoaterii imobilului la licitaţie.

Astfel, Primăria Constanţei ar trebui să comunice mai întâi MCPN preţul pe care îl fixează pentru vânzarea Cazinoului, iar Guvernul să analizeze oportunitatea cumpărării imobilului. În cazul în care achiziţia ar avea loc, Ministerul Culturii ar trebui să şi reabiliteze Cazinoul. Guvernul ar trebui însă să decidă dacă va aloca banii necesari pentru aceste lucrări, suma necesară fiind estimată, la momentul preluării de MDRT, la 40 de milioane de lei.

Haşotti a mai declarat că MCPN este deschis şi unei asocieri cu primăria pentru reabilitarea Cazinoului, însă pentru a se implica în această investitţie ar trebui ca licitaţia pentru atribiurea lucrărilor să fie organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului din subordinea ministerului. Ministerul Culturii ar trebui să supervizeze în orice caz lucrările de reabilitare la Cazino, fiind vorba de un monument istoric.

Haşotti a mai spus că, din câte ştie, fiind şi constănţean, locuitorii oraşului nu şi-ar dori să existe un alt proprietar decât primăria al acestui imobil-emblemă.

Ministrul a mai spus că, personal, consideră că, dacă MCPN se va ocupa de reabilitarea Cazinoului, destinaţia imobilului ar trebui să fie una culturală. Cazinoul ar putea deveni un mall cultural, care să găzduiască diferite activităţi de profil, de la conferinţe, la spectacole, a arătat Haşotti.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a decis să transfere Cazinoul din Constanţa în administrarea primăriei, întrucât nu are fonduri pentru reabilitarea clădirii, iar termenul de începere a lucrărilor a fost depăşit.

Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului şi este clasat ca monument istoric de categoria A (de importanţă naţională), pe Lista monumentelor istorice.

Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...