Cum ar putea fi calculată noua taxă auto. Directorul Dacia, Mihai Bordeanu, a dezvăluit câți bani ar putea plăti la stat românii care au mașini mai vechi de 20 de ani.
Directorul Dacia anunță că a finalizat un studiu în baza căruia sunt propuse noi impozite auto, care să taxeze mașinile poluante.
„Noi am început de mai mult timp lucrul la acest studiu de impact, cu privire la acest nou sistem de impozitare a autoturismelor, care e practic esența lui, și propunem și o contribuție de mediu, să-i spunem, la înmatricularea autoturismelor. Asta e o primă componentă și o revizuire a impozitului local. Practic, prin introducerea unei componente de mediu, în esența studiului sunt două capitole, în care ne uităm o dată la importurile de mașini second-hand, după care ne uităm la deținerea de mașini second-hand.
Studiul nu-și propune să oprească aceste activități. Nu putem să interzicem oamenilor să aducă mașini la mâna a doua sau să circule cu mașini la mâna a doua. Dar ținem seama de faptul că avem al treilea cel mai bătrân parc, 80 % din mașini sunt peste 10 ani, o treime dintre mașini sunt peste 20 de ani, că programul Rabla e ineficient, adică ce scoatem pe o parte, intră mult mai mult pe partea cealaltă, deci banii noștri se duc într-o zonă ineficientă și că nici statul nu beneficiază, pentru că multe din mașinile astea care intră sunt nefiscalizate.
Ținând seama de astea, spunem așa: dacă vrei să achiziționezi o mașină la mâna a doua care poluează, va trebui să plătești o contribuție de mediu, iar dacă vrei să ții mașina aia un an, doi, trei, vei plăti anual un impozit, asta e normal, dar acest impozit va avea și o componentă de mediu”, a declarat Mihai Bordeanu, potrivit Profit.ro.
Șeful Dacia a prezentat câteva exemple de calcul care lasă de înțeles că impozitul propus poate crește gradual în funcție de normele de poluare și de emisiile de CO2, care sunt două lucruri diferite.
„În cazul de față în care suntem acum, la impozitul local, dacă deții un autoturism, plătești o sumă care depinde de capacitatea cilindrică. Ei bine, noi, în formula asta, vrem să introducem emisiile de noxe, emisiile de CO2.
Există un algoritm aici, destul de complicat de explicat. În esență, pentru o mașină Euro 6 de ultimă generație, cu emisii reduse de CO2, undeva sub 120 grame, pentru o cilindree de la 1 la 1.000 (păstrăm componenta asta, nu o înlăturăm, ci doar adăugăm ceva la ea) azi plătești 35 de lei, mâine vei plăti 37, deci nu e mare, mașina e nouă, nu poluează.
Pentru o mașină Euro 2, acum plătești un impozit de 117 lei și în propunerea noastră vei plăti 1.900 lei. Omul care vrea să polueze va avea acest drept. Numai că, în loc să plătească 100 lei, va plăti pentru cea mai poluantă aproape 2.000 de lei”, a transmis directorul Dacia.
Potrivit datelor oficiale, 64% dintre autoturismele rulate importate în 2024 sunt mai vechi de 10 ani și sunt echipate cu tehnologii depășite, care contribuie la creșterea emisiilor poluante și la scăderea siguranței în trafic.
În trecut, Guvernul a mai introdus o taxă auto, ulterior transformată în timbru de mediu în mandatul Guvernului Tăriceanu. Aceasta a fost însă considerată neconformă de Curtea Europeană de Justiție, care a obligat statul român să restituie integral sumele colectate, chiar și după ce forma taxei a fost modificată de trei ori. Costul restituirii acestor taxe a fost de aproximativ 6,5 miliarde de lei.
Noua măsură fiscală este parte a reformelor asumate prin PNRR, iar autoritățile trebuie să decidă modul în care va fi implementată pentru a evita problemele juridice din trecut.