Procentul de respingere al vizelor ar trebui să scadă la 3%, față de 10 %, cât este în prezent. Ministrul de Externe a oferit și o soluție la această problemă.
Șeful MAE le propune românilor să aplice în concordanță cu campania de informare, astfel încât aceștia să aibă toată datele necesare, și să le crească șansele de a fi acceptați pe teritoriul SUA. În urma acestui demers se urmărește ca procentul de respingere al vizelor să scada la 3%.
Cum pot intra românii în SUA fără viză. Ministrul dorește să demareze și o campanie de informare în acest sens.
„În discuția pe care am avut-o cu secretarul de stat Blinken, care a avut loc după ce, cu o săptămână înainte ne-am întâlnit fizic la ministeriala NATO de externe din martie, de la Bruxelles, am stabilit că împreună vom lucra în perioada imediat următoare pentru a decela exact care sunt aceste motive pentru care sunt refuzate în jur de 9-10% din vizele cerute de cetățenii români. În funcție de asta, putem calibra, foarte atent și exact, o campanie de informare pe care dorim să o declanșăm în perioada imediat următoare – campanie de informare comună România-Statele Unite, în așa fel încât să conștientizăm pe toți cetățenii români care doresc să aplice pentru o viză de scurtă ședere în Statele Unite să știe care sunt condițiile acestea și să nu aplice atunci când nu sunt îndeplinite condițiile pentru a obține viza. Dacă fiecare cetățean român știe exact dacă se încadrează sau nu în acești parametrii, știe să nu facă o astfel de cerere dacă ea nu are șanse să fie acceptată” a declarat Ministrul Afacerilor Externe pentru Prima TV, conform Mae.ro.
„Cred că cea mai bună formulă în momentul ăsta este să ne concentrăm pe această campanie de conștientizare care, într-un interval de timp pe care nu-l putem prognoza în acest moment cu exactitate, să ducă la această scădere a ratei de refuz, așa încât să ne încadrăm în plafonul de 3%”, a mai adăugat Ministrul Afacerilor Externe.
Procesul de intrare pe teritoriul SUA presupune ca fiecare cetățean român să aplice din timp la oficiile consulare sau la ambasada SUA București. La trecerea graniței românii au nevoie să prezinte pașaportul și vor da, de asemenea, și un interviu în care vor asigura autoritășilor că nuse vor abate de la scopul călătoriri și nu vor depăși perioada de ședere.
Există 18 tipuri de viză pentru SUA, cele mai populare fiind viza B pentru afaceri și turism care costă 160 de dolari, viza SUA de tip F pentru studenți, cu același preț (160 dolari în lei = 650-670 ron). La fel, lucrătorii temporari și angajații solicită viza de tip H care costă 190 de dolari. Logodnicii și soțiile cetățenilor americani pot obține viza de tip K cu taxa de 265 de dolari. Sportivii, interpreții și artiștii solicită o viză de tip H plătind 190 de dolari, iar viza de tranzit (C-1) costă 160 de dolari, notează passport-photo.ro.