Totuși, există anumite greșeli pe care dacă le facem ar putea da un disconfort digestiv. Asta fiindcă nu se ține cont de unele reguli când vine vorba de consumul lui.
Dacă ești mare fan al pepenelui și vrei să beneficiezi din plin de proprietățile sale, ar trebui să știi cum se consumă acest fruct. Un prim lucru pe care ar trebui să îl faci ar fi să consumi pepenele roșu pe stomacul gol și nu după masă, cum fac majoritatea românilor. Dacă mănânci acest fruct ca pe desert el va fermenta în stomac și va îngreuna digestia. Vei simți, de asemenea, o senzație de balonare și de disconfort abdominal.
Potrivit specialiștilor, ar trebui să consumi pepenele roșu cu cel puțin o jumătate de oră după masă sau pe stomacul gol. Nu ar trebui mâncat cu pâine, așa cum se obișnuiește, fiindcă acest lucru îți poate produce balonare, diaree și flatulență.
Mai mult, experții nu recomandă nici consumul pepenelui roșu înainte de culcare fiindcă are un conținut mare de zahăr ce îl va face să fermenteze în stomac. Așadar, persoanele care suferă de colon iritabil nu ar trebui să consume sub nicio formă acest fruct înainte de culcare.
Poți să consumi pepenele roșu tăiat în felii sau cuburi sau îl poți folosi pentru a îndulci salatele de fructe. Chiar și coaja poate fi folosită pentru a face o dulceață foarte bună.
Bogat în vitamina A, B6 şi C, având un conţinut de apă de 95%, pepenele roşu este o reală binefacere pentru sănătate. Cu toate că este considerat o multivitamină, acesta nu este recomandat oricui.
“Dacă suferiţi de probleme renale şi biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipaţie, acnee, boli de piele, consumul de pepeni roşii poate atenua sau chiar vindeca aceste afecţiuni. Puteţi mânca, de asemenea, mult pepene rosu, dacă doriţi să pierdeţi în greutate. Dieta cu pepene roşu urmată timp de 2 săptămâni ajută la detoxifierea organismului datorită efectului diuretic excelent”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
Dieta cu pepene verde este indicată în cazul mai multor afecţiuni: psoriazis, artrită, ateroscleroză, gută, osteorporoză, boli cardiovasculare, nefrită(inflamaţia rinichilor), boli hepatice şi obezitate. Fructul, datorită excelentelor sale calităţi, contribuie la reglarea echilibrului acido-bazic, reduce colesterolul, este un puternic diuretic, ajutând la curăţarea rinichilor, previne formarea pietrelor la vezică urinară, rinichi şi vezica biliară. De asemenea, în caz de anemie se recomandă consumarea pepenelui verde, pulpă sau suc.