Cum ar trebui să interpretăm privirea de vinovat a câinelui. Tuturor stăpânilor de câini li s-a întâmplat, măcar o dată, să-și lase patrupezii singuri acasă și când s-au întors să găsească toată casa întoarsă pe dos. Poate că au distrus pernele, au ros încălțările, și-au făcut nevoile în locuri nedorite, au spart vaze, au distrus plante și lista năzbâtiilor poate continua la nesfârșit. După ce și-au făcut de cap, simpaticii căței par că se simt prost pentru ce au făcut, iar mulți stăpâni observă în ochii lor acea privire care trădează că se simt vinovați.
În realitate, însă, specialiștii spun că explicația pentru acea privire a patrupezilor e cu totul alta. În urma unor studii realizate în anii precedenți de un specialist în cogniţie canină, Alexandra Horowitz, de la Barnard College, SUA, s-a ajuns la concluzia că expresia de pe faţa câinilor nu este cea de vinovăţie, ci de frică.
„Când mă uit la un câine care are o faţă de vinovat, pentru mine, ca om, acel câine îmi pare vinovat. Oamenii sunt construiţi pentru a percepe lucrurile astfel, nu este vina nimănui”, a declarat dr. Horowitz.
Atunci când animăluțele noastre tremură și își arată partea albă a ochilor sau când își dau urechile pe spate și privesc cu ochii triști, acestea sunt semne de frică. Oamenii au impresia că e vorba de vinovăție, însă de fapt lor le e frică să nu fie certați. Știu că au greșit, însă doar gândul că vor fi certați e un coșmar pentru ei.
„Atunci când adoptăm un câine, după doar o săptămână avem impresia că ştim ce personalitate are, ce îi place şi ce nu, ce îi place să mănânce sau ce obiecte îi place să roadă. Oamenii folosesc interpretările pentru a analiza emoţiile câinilor”, spune Horowitz.
Experții au spus că nu se știe în momentul de față dacă animalele noastre de companie sunt capabile de sentimente precum vina. Nu se știe dacă un câine se poate gândi la o acțiune a sa trecută și să decidă că a procedat greșit.
Anumite animale pot să plănuiască acțiuni viitoare pe baza unor episoade din trecut, a mai spus specialistul. În cazul câinilor nu sunt încă astfel de dovezi.
Chiar și atunci când credem că a făcut o greșeală și are unul din sentimentele de frică, nu uitați că el nu cerșește îndurare ci știe că poate fi pedepsit și poate pierde ce este al lui (o jucărie, mâncare sau alt obiect). Frica este sentimentul care nu le dă pace și tot frica îi îndeamnă uneori să aibă unele ieșiri comportamentale mai violente. Acesta lucru se întâmplă de obicei în cazul animalelor de talie mare, în special cei folosiți în luptă.
Citește și Nu vă hrăniți niciodată animalul de companie cu aceste alimente! Sunt toxice și vă pot ucide câinele