Papa Francisc a trăit, după alegerea sa ca Suveran Pontif din 2013, într-un apartament care a devenit simbolul modestiei funcției pe care a avut-o.
Alegând să nu se mute în Palatul Apostolic, reședința oficială a papilor, Papa Francisc a preferat simplitatea și a locuit într-un apartament modest din Casa Sfânta Marta, o casă de oaspeți aflată la marginea orașului Vatican.
Decizia sa nu a fost una întâmplătoare, ci a reprezentat o declarație clară de principii. Papa Francisc a dorit să rămână aproape de oameni și de viața cotidiană, evitând izolarea pe care o oferea palatul papal.
Citește și : Papa Francisc a murit. Cine sunt favoriții la succesiunea pentru „tronul” de la Vatican
Apartamentul său a fost unul simplu, fără vreun lux sau extravaganță, reflectând perfect stilul său de viață discret și autentic.
„Papa experimentează acest tip de aranjament de viață, care este simplu (…) să trăiască în comunitate cu alții”, declara la acel moment Federico Lombardi, directorul Biroului de presă al Sfântului Scaun.
Papa s-a mutat în apartamentul 201, o cameră mai spațioasă din Casa Santa Marta, iar oaspeții și-i primea într-un mic living. Clădirea, construită în 1996 pe locul unui vechi ospiciu pentru săraci, are cinci etaje și include 106 apartamente, alături de 22 de camere single.
Casa Santa Marta găzduiește în mod regulat preoți, episcopi și cardinali care lucrează sau vizitează Vaticanul.
„Sunt obișnuit să fiu cu preoții mei”, ar fi spus Francisc, când unii s-au opus alegerii sale de a rămâne în această locuință modestă.
Deși nu a locuit în Palatul Apostolic, Papa a folosit spațiile de acolo pentru întâlniri oficiale și audiențe. Totuși, Palatul a fost sigilat după moartea sa, ala cum prevede tradiția Vaticanului.
Inițiativa de a construi Casa Santa Marta i-a aparținut Papei Ioan Paul al II-lea, care a dorit să ofere cardinalilor un spațiu decent de locuit pe durata conclavului. După alegerea unui nou papă, casa revine la utilizarea obișnuită.