Cum arată, azi, gara din România transformată în sală de judecată după unul dintre cele mai mari accidente feroviare din istoria Căilor Ferate Române

Dacă nu ești un împătimit al călătoriilor prin țară sau dacă nu tranzitezi regulat partea de vest a țării, e foarte probabil ca denumirea "Teiuș" să nu-ți spună prea multe. Orașul Teiuș aparține de județul Alba, se află la doar 20 km de Alba Iulia și este un important nod de cale ferată. Așa că din orice parte a țării ai călători către Alba, Cluj sau Oradea, probabilitatea să schimbi trenul la Teiuș este foarte mare.
Oana Anghel
12 oct. 2024, 17:22
Cum arată, azi, gara din România transformată în sală de judecată după unul dintre cele mai mari accidente feroviare din istoria Căilor Ferate Române

Gara din Teiuș a fost inaugurată în 1871, fiind printre primele gări construite în Transilvania. Înfățișarea ei a fost, însă, schimbată complet între anii 1905-1908, devenind astfel una dintre cele mai frumoase și mai monumentale gări din România.

gara din Teiuș

De-a lungul timpului, gara din Teiuș a fost martora unor evenimente de amploare care au marcat istoria României.

Cum s-a produs al doilea cel mai mare accident feroviar din istoria Căilor Ferate Române

Unul dintre acestea a fost tragicul accident feroviar produs în zorii zilei de 7 octombrie 1968, în urma căruia 22 de persoane și-au pierdut viața și 72 au fost grav rănite. Cele două locomotive ale celor două trenuri intrate în coliziune și 12 vagoane au fost distruse complet, pagubele ridicându-se la aproximativ 11 milioane de lei.

gara din Teiuș

Accidentul s-a petrecut în apropiere de Teiuș, la Bucerdea, iar vinovați de producerea accidentului au fost găsiți impiegatul de mișcare din Bucerdea, Teodor Petrișor (34 de ani), și acarul Alexandru Cristea.

Impiegatul, care la proces a recunoscut că se afla sub influența băuturilor alcoolice, a uitat să îi transmită acarului noul grafic conform căruia trenul personal 3340, care venea de la Teiuș și se îndrepta către Blaj, trebuia direcționat, în halta Bucerdea, pe o linie secundară, până trecea acceleratul 303 București-Satu Mare.

Citeste si Unde se află copacul din România care are peste 600 de ani. Falnicul stejar a fost martor mut al nenumăratelor evenimente care au marcat istoria țării

Mai mult, impiegatul chiar ațipise în post, trezindu-se când a ajuns personalul în halta Bucerdea. Trezit din somn, acesta a dat cale libera trenului, deși dăduse cale liberă și acceleratului care venea din sens opus.

La rândul său, și acarul fusese la un botez cu o zi înainte să intre de serviciu, unde consumase alcool. Drept urmare, în ziua accidentului feroviar, întârziase la serviciu nu mai puțin de două ore, după cum el însuși a declarat la proces. În timpul procesului, s-a lansat ideea că acarul Cristea ar fi putut preîntâmpina coliziunea trenurilor dacă ar fi consultat graficul de circulație a trenurilor pe care îl avea în birou.

gara din Teiuș

Impiegatul Teodor Petrișor și acarul Alexandru Cristea, în boxa acuzaților

În mod normal, cele două trenuri se încrucișau în halta Crăciunel, trenul personal fiind și în această haltă tras pe linie secundară până la trecerea acceleratului. Dar în acea zi, ca urmare a unor lucrări de reabilitare, se circula pe un singur fir, iar încrucișarea se făcea în halta Bucerdea.

Personalul 3340 Teiuș-Blaj era plin de navetiști, mulți dintre ei copii care mergeau la școală, la Blaj. Cele mai multe victime, după ciocnirea celor două trenuri, au fost dintre călătorii aflați în trenul personal, printre care mulți copii.

Sala de așteptare din gara Teiuș, transformată în sală de judecată

Procesul s-a ținut la urgență, în gara Teiuș. În spiritul vremurilor, vinovații trebuiau înfierați public și dați drept exemplu negativ, de aceea 1.000 de lucrători ai CFR din întreaga țară au fost chemați să participe la proces.

Citeste si EXCLUSIV Mica Romă, oraşul din care „a răsărit soarele românilor”. Locul încărcat de magie pe care orice român care se pretinde patriot ar trebui să-l viziteze măcar o dată în viaţă

Sala de așteptare a gării a fost transformată în sala de judecată. Dar spațiul în care se aflau instanța de judecată, apărătorii, procurorul de caz, martorii și, desigur, inculpații, devenise neîncăpător.

Sutele de ceferiști din întreaga țară, dar și călători care se aflau la acel moment în gara Teiuș, ascultau declarațiile celor din sală la megafoanele de pe peronul gării.

gara din Teiuș

Mulțime de oameni ascultând la megafoanele de pe peron declarațiile făcute de cei implicați în proces

Sentința a fost devastatoare. Impiegatul Teodor Petrișor a fost condamnat la moarte şi confiscarea totală a averii, în timp ce acarul Alexandru Cristea a primit 20 de ani de muncă silnică, confiscarea totală a averii şi 10 ani de degradare civică. Ulterior, prin decret prezidențial, pedeapsa impiegatului a fost comutată la închisoare pe viață, fiind eliberat după 18 ani. Alexandru Cristea a executat doar 10 ani din cei 20.

Cum arată, azi, gara din Teiuș

Azi, în gara din Teiuș nimic nu amintește de procesul de amploare care s-a ținut aici în urmă cu 56 de ani. Sala de așteptare nu s-a schimbat nici ea prea mult. Intrarea în sală se face pe exact aceeași ușă pe care Petrișor, Cristea și completul de judecată pășiseră cu mai bine de cinci decenii în urmă. E ușor de recunoscut după cele trei gemulețe de deasupra.

gara din Teiuș

Peretele din stânga intrării, pe care odinioară se aflau ferestre cu draperii și pe care fusese amplasată boxa acuzaților, este, acum, acoperit cu mozaic din sticlă.

Iar pe peretele din fața intrării, unde, în 1968, se afla masa de la care completul de judecată a ascultat declarațiile inculpaților și depozițiile martorilor, se află, azi, un calorifer, o frizerie cu lacătul pe ea și scaunele pe care călătorii se așază să-și tragă sufletul în așteptarea trenului.

gara din Teiuș

O parte din procesul care s-a întins pe nu mai puțin de 10 ore a fost televizat de televiziunea publică. A fost singurul proces de asemenea amploare filmat de TVR înainte de Revoluție.

Pe peronul gării din Teiuș, a fost împușcat stegarul Marii Uniri

Un alt eveniment petrecut în această gară este uciderea lui Ioan Arion, stegarul Marii Uniri de la 1918.

Acesta a rămas în istorie ca „stegarul Marii Uniri” sau „martirul Marii Uniri”. Arion a fost împuşcat în seara de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea cu o delegaţie din satul său natal – Agriş, comuna Iara, din Cluj, pentru a participa la Marea Adunare Naţională.

gara din Teiuș

Arion fusese ales de consătenii săi să poarte drapelul în drum spre Alba Iulia. Potrivit presei vremii, acesta a fost împușcat de maghiari, care au tras asupra trenului în care se afla patriotul, tren ce tocmai pleca din gara Teiuş.

O placă comemorativă aflată pe peronul gării amintește de faptul că Ioan Arion a murit cu steagul României în mână și purtând în suflet entuziasmul făuririi României Mari.

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Capital.ro
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, acuzat de legături cu serviciile rusești
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani