Bojdeuca lui Ion Creangă din Ticău e gata să-și redeschidă porțile. Autoritățile ieșene au anunțat că lucrările au fost finalizate recent și că muzeul va fi redat publicului în luna decembrie a acestui an. Chiar dacă se anunță a fi un proiect de succes, ieșenii nu sunt de aceeași părere.
Fotografiile care au apărut pe rețelele sociale au fost criticate vehement, multe persoane considerând că Bojdeuca este acum prea modernă.
„Au pus parchet pe jos în bojdeucă? Îmi vine să vomit!”, a comentat o ieşeană pe Facebook.
Citește și: Muzeul Naţional Brukenthal îşi va lansa propriul parfum, cu note de smochin, cireş, gardenie şi portocal
Cetățenii consideră că, după reabilitare, muzeul nu mai prezintă adevăratele condiții în care a trăit Ion Creangă.
„În ce lux a trăit Creangă! Doamne!!! Nu pot să cred! Mai fac și publicitate!”, a adăugat un ieșean supărat.
Ieșenii nu s-au putut abține și au ironizat autoritățile: „Au stricat-o şi pe asta! Creangă avea parchet triplu stratificat în bojdeucă? Şi ferestre din plastic cu geam termopan? Văleu! Şi acum câinii se joacă cu motoceii? Am fost eu la o şcoală greşită sau ăştia nu au fost deloc la şcoală?”, întreabă o altă ieşeancă.
Oamenii spun că Bojdeuca este acum o clădire modernă, ce ar putea fi închiriară cu ușurință: „Se poate închiria în regim hotelier? E numai bună de pus pe Air BNB”, a spus altcineva.
Directorul firmei de construcții care s-a ocupat de reabilitarea muzeului, Gheorge Baian, susține că s-a încercat păstrarea cât mai multor elemente autentice.
„Au fost păstrate materialele aferente pereților, inclusiv tencuieli și varuri, care urmează să fie folosite la finisaje. Avem, într-adevăr, un sistem modernizat de încălzire în pereți, peste care va fi aplicată tencuiala. Am păstrat cuptorul vechi, vatra veche, ce va suferi un mic proces de restaurare, dar vom folosi în rest tencuiala specifică pentru clădiri monument. Va fi construit și un cerdac precum cel inițial, cel din spatele monumentului va fi reabilitat”, a explicat Gheorghe Baian, pentru Iași TV Life.
Potrivit conducerii Consiliului Județean Iași, lucrările au fost finalizate, iar, în scurt timp, ieșenii vor putea să pătrundă, din nou, în universul literar pe care Ion Creangă l-a creat în căsuța din Iași.
„Călător pe meridiane culturale, așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.
Mă bucur că am încheiat cu succes etapa lucrărilor și că am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii. Vă reamintesc că Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România, inaugurat în 1918, și cel mai vizitat Muzeu din rețeaua Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Încă puțin și vă reașteptăm să descoperiți lumea lui Ion Creangă, în Bojdeuca din Dealul Țicăului”, a precizat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.