Primăria a investit mulți bani din bugetul local și din programe guvernamentale pentru ca elevii să aibă la școală table digitale, cinema în aer liber sau spațiu de joacă. 1,4 milioane de lei au gost investiți din bugetul local doar pentru realizarea spațiului exterior.
Modernizarea școlii a început cu trei ani în urmă, cu reabilitarea clădirii și dotarea ei cu echipamente digitale de ultimă generație și mobilier. „Mulți mi-au spus că nu credeau că e posibil așa ceva la ei în comună. Prin proiectele acestea reușite am o satisfacție personală, dar vreau să le arăt și altora că se poate. Dacă suntem serioși și gestionăm cum trebuie resursele pe care le avem, e posibil să facem minuni”, a declarat, pentru Educație Privată, primarul Corina Ene.
Citește și Când pot elevii să folosească telefoanele mobile la școală. Ce prevede noua Lege a Educației
Curtea școlii a fost amenajată cu gazon și tartan, amfiteatru pentru cursuri în aer liber, cinematograf și locuri de joacă pentru cei mici.
„Mai este și o minigrădină japoneză. Mi-am dorit ceva din cultura japonezilor, recunoscuți pentru organizare, curățenie și sistemul educativ”, a mai spus Corina Ene, primarul comunei Căbești.
În 2022, copiii din comuna bihoreană au început școala într-o clădire reabilitată complet, în urma unui proiect inspirat din comuna Ciugud, județul Alba, cunoscută la nivel național pentru digitalizare. În urma unei investiții de aproximativ 1,8 milioane de lei prin PNDL 2 și 500.000 de lei din bugetul local al comunei Căbești, activitățile se desfășoară în nouă săli de clasă, aflate la parter și etaj. 105 elevi, din ciclurile primar și gimnazial, învață aici.
Înainte de reabilitare, copiii mergeau la cursuri în clădirea primăriei şi a grădiniţei, în două schimburi. Începând de anul trecut, tablele clasice au fost înlocuite cu table smart, există tehnologie nouă și soft-uri, iar mobilierul a fost înlocuit. Mai mult, copiii urmează cursuri de muzică gratuit, având la dispoziţie o pianină clasică și una digitală, tobe, saxofon, chitară, vioară și fluiere.
„Înainte de a fi primar, am căutat exemple pozitive în administrația locală și am găsit realizările de la Ciugud. Pe Google, așa cum căutăm orice în ziua de astăzi. După ce am devenit primar, în 2020, m-am deplasat la Ciugud și acum am o relație profesională bună cu domnul primar Gheorghe Damian. Este un om cu viziune, care se inspiră în timpul vizitelor pe care le mai organizează Asociația Comunelor. Spre exemplu, am fost în Norvegia și în program aveam vizite doar la primării și spații multifuncționale, iar domnul primar le-a rugat pe gazde să ne ducă să vedem și școala lor”, a declarat, pentru Educație Privată, primarul Corina Ene.