Fotografia, de 9 gigapixeli, a fost creată cu datele strânse de telescopul VISTA din Chile, din cadrul observatorului european. Imaginea este atât de mare încât ar măsura 9 pe 7 metri, dacă ar fi imprimată la rezoluţie unui cărţi normale.
Catalogul rezultat în urma noii imagini este de zece ori mai mare decât ce se ştia până acum şi îi va ajuta pe astronomi să înţeleagă mai bine structura şi evoluţia galaxiei noastre.
„Prin observarea în detaliu a stelelor din centrul Căii Lactee putem învăţa foarte multe despre formarea şi evoluţia nu doar a galaxiei noastre, ci a galaxiilor spiralate, în general”, a declarat principalul autor al studiului, Roberto Saito, de la Pontificia Universidad Católica de Chile, Universidad de Valparaíso şi The Milky Way Millennium Nucleus.
Noua fotografie înfăţişează centrul Căii Lactee, o concentraţie de stele antice. „Observaţiile în această zonă a Căii Lactee se fac extrem de greu, întrucât este plină de praf (…) Pentru a ne uita în inima galaxiei, avem nevoie de lumina infraroşie, care este mai puţin afectată de praf”, explică Dante Minniti, co-autor al studiului, de la Pontificia Universidad Catolica de Chile.
VISTA s-a folosit de lumina infraroşie, realizând mii de imagini care au fost apoi combinate pentru a crea această fotografie gigantică, ce măsoară 108.200 pe 81.500 de pixeli, fiind cea mai mare fotografie astronomică realizată vreodată.
Astronomii au identificat 173 de milioane de obiecte în imagine, din care 84 de milioane au fost confirmate ca fiind stele. Restul erau obiecte îndepărtate, precum galaxii, sau se vedeau prea slab pentru a fi identificate.
Click pentru a mări imaginea