Cum arată coronavirusul în vasele de sânge ale unui pacient infectat. Medicii de la spitalul del Mar din Barcelona au făcut publică o fotografie care prezintă structura coronariană a virusului SARS-COV-2.
🔬 La imatge del #coronavirus més buscat. Micrografia electrònica obtinguda pel Dr. @jlloreta29, del Servei de #Patologia (augment originalx34.000) on es poden veure diverses partícules víriques a una zona ulcerada en l’intestí d’un pacient afecte de #COVID19@salutcat #SARSCoV2 pic.twitter.com/hcd31Rv4IM
— Hospital del Mar (@hospitaldelmar) April 28, 2021
Imaginea a fost făcută de dr. Josep Lloreta de la Spitalul del Mar din Barcelona și ne permite să vedem o parte a nucleului și citoplasma (care înconjoară nucleul) celulelor endoletice care acoperă vasele de sânge.
În citoplasma acestor celule, SARS-CoV-2 se reproduce și de aici colonizează restul corpului. După cum s-a explicat în acest articol, SARS-CoV-2 aparține genului betacoronavirus și prezintă asemănări genomice cu SARS-CoV și MERS-CoV, potrivit dcnews.ro.
Ca să putem să vedem toate aceste detalii, imaginea a fost mărită de 34.000 de ori.
Cei care nu avut niciodată Covid ar avea, cel mai probabil, nevoie de vaccin, la fel şi cei care au fost infectaţi şi nu au dezvoltat un răspuns imun la boală, scrie La Republica, citat de Ziare.com.
Celalalt studiu – postat online la BioRxiv, un site de cercetare biologică – a constatat că aşa-numitele celule B cu memorie continuă să se maturizeze şi să se întărească cel puţin 12 luni după prima injecţie cu vaccin.
În cazul coronavirusurilor care produc răceli, imunitatea este de scurtă durată. Motivul pentru care infectarea este continuă, este din cauză că aceşti viruşi se schimbă tot timpul, spun specialiştii.
Celulele B de memorie produse ca raspuns la infecţia cu Sars-Cov-2 şi îmbunătăţite prin vaccinare sunt atât de puternice încat scapă de fiecare variantă a virusului, făcând inutilă un rapel, explică Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller.